Brdské lesy rozezní tóny pardubické filharmonie

Brdské lesy rozezní tóny pardubické filharmonie

Nevidomá sólistka z Plzně Eva Blažková a řevnický dirigent indického původu Debashih Chaudhuri.

Po cestě lesem z Mníšku do Řevnic narazíte na dva historické i kulturní skvosty – barokní Skalku a prvorepublikové Lesní divadlo.  V řevnickém „Lesňáku“ již léta hostuje Dejvické divadlo, sjíždí se sem trampové na Portu a rockový fanoušci na Slunovrat. Loni zde měl úspěšnou premiéru koncert symfonického orchestru. Letos, přesněji v sobotu 25. května, zahrají filharmonici podruhé.

Hlavním tvůrcem programu je řevnický dirigent indického původu Debashih Chaudhuri. Na pódiu vystoupí společně s Pardubickou komorní filharmonii a dvěma sólistkami – Ester Pavlů a Evou Blažkovou. Společně zahrají hudební díla Rossiniho, Verdiho, Mozarta či Mendelssohna. Zazní i jedno hudební překvapení vztahující se k oslavám 30. letého výročí Sametové revoluce.

Podpora pro Světlušku

Loňská premiéra symfonického koncertu v Lesním divadle se nadmíru vydařila. Hlediště se zaplnilo do posledního místa a atmosféra byla úžasná. „Na pódiu byla cítit pozitivní energie, která k nám směřovala z publika. Na tohle jsme mi hudebníci hodně citlivý a pochopitelně nás to motivuje k maximálnímu nasazení,“ poznamenal k tomu spokojený dirigent.
Hudebníky z Pardubické komorní filharmonie nadchlo nejen publikum, ale také úžasné přírodní prostředí Lesního divadla. Líbilo se jim zde natolik, že si na letošní rok opět udělali čas navzdory tomu, že měli na poslední květnovou sobotu původně domluvený jiný program.
O zpěv se letos podělí hned dvě sólistky – Ester Pavlů a Eva Blažková. Prvně jmenovaná žije také v Řevnicích a na pódiu se spolu již několikrát objevily. Naposledy společně vystupovaly na vánočním charitativním koncertu v hotelu Hilton.
Eva Blažková je nevidomá zpěvačka z Plzně. Je velmi talentovaná, vyjma zpěvu hraje rovněž na flétnu. „Jako nevidomá to má v profesionální hudební branži velmi složité. Jsem tudíž velmi rád, že jsem jí mohl nabídnout spolupráci,“ říká Debashih Chaudhuri a dodává: „Stejně jako loni, budou moci diváci podpořit nevidomé nákupem suvenýrů u stánku nadace Světlušky.“

Duety, lazebník a Mendelssohn

Zpěvačky společně zazpívají celkem tři duety. Prvním z nich bude Květinový duet z opery Lakhmé od romantického skladatele Delibese. Děj této překrásné opery se odehrává v Indii. Druhý duet bude z opery Don Carlos od Verdiho a třetí velmi slavný duet je z opery Hoffmannovy povídky od Jasquesa Offenbacha. Duety se budou prolínat se sólovými výstupy. Zpěvačky zazpívají árie z hudebních děl Mozarta a Rossiniho.

Filharmonie v lese

Sobota 25. května od
19 hodin.
Vstupenky v ceně 270 Kč (zlevněné pro seniory a děti do 15 let za 170 Kč a rodinnou 2+2 za 550 Kč) můžete snadno zakoupit online na webových stránkách GoOut.cz

Celý koncert zahájí předehra k opěře Lazebník Sevillský od Gioacchinio Rossiniho. Druhá polovina koncertu bude patřit čtvrté symfonie – Italské – od Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Toto dílo bylo vybráno z několika důvodů. „Jednak letos slavíme 210 let od narození Mendelssohna a já bych rád zavzpomínal na tohoto výjimečného německého skladatele, který je slavný především díky svému Svatebnímu pochodu. Druhým důvodem je, že tuto symfonii složil Mendelssohn při své cestě po Evropě, když pobýval v Itálii. Inspirací mu byla tamní krásná příroda a uvolněný život Italů. Něco podobného zažívám i já doma v Řevnicích, takže je mi to blízké. No a za třetí, je to prostě krásná hudba, kterou si všichni určitě zamilují.“ vysvětluje Debashih Chaudhuri.
A na závěr řevnický dirigent dodává: „Chtěl bych všechny z Mníšku pod Brdy pozvat do Lesního divadla. Uspořádat filharmonický koncert v takto malém městě a navíc venku v přírodě není rozhodně samozřejmost. Je úžasné, že se v Řevnicích podařilo obnovit starou tradici, kdy se v Lesňáku vážná hudba hrála pravidelně.“

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se