Festival NaPleš! má ukázat fungující komunitu

Festival NaPleš! má ukázat fungující komunitu

Areál Nemocnice Na Pleši se 7. června otevře široké veřejnosti na 1. ročníku multižánrového festivalu NaPleš!
Vedení nemocnice uspořádalo loni nultý ročník festivalu při příležitosti výročí otevření nové budovy s lineárním urychlovačem. Minulý rok šlo pouze o doprovodný program k odborné konferenci, letošní ročník má být prvním, který propojí veřejnost s životem v nemocnici.
„Chceme ukázat především lidem z okolí, že jsme fungující součástí zdejší komunity, že se u nás děje spousta pozitivních věcí a v neposlední řadě také nabídnout odlehčenou formou informace o možnostech zdravotní prevence,“ říká primářka onkologie Kateřina Jirsová, která s ideou festivalu přišla. „Přístup k pacientům je u nás velmi přátelský a otevřený. Naším mottem je, že své pacienty neopouštíme. I festival tak má za cíl ukázat, že jsme trochu jiná nemocnice,“ dodává její ředitel Martin Kott.
Festival NaPleš! má navíc benefiční rozměr. V Nemocnici Na Pleši je kinosál pro více než stovku lidí, který je víceméně nevyužívaný. Vedení by chtělo tyto sto let staré prostory otevřít veřejnosti a rozvinout tak možnosti kulturního dění nejen pro pacienty nemocnice. Výtěžek z festivalu bude věnován právě na tento projekt.
„Ne každý asi ví, že vybudování původního Sanatoria Na Pleši v roce 1916 bylo financováno z darů veřejnosti v celkové výši téměř dvou milionů korun. Ačkoliv jsme soukromá nemocnice, líbí se nám myšlenka, že komunita společnými silami uskuteční nějakou vizi. Spousta lidí se na nás obrací a chtějí nás podpořit, často finančně. Tak vznikl nápad na benefici,“ vysvětluje Kateřina Jirsová.
Základní vstupné je nastaveno na velkorysých 150 korun, což umožnili především samotní účinkující, kteří vystoupí bez nároku na honorář. Nicméně návštěvníci budou mít možnost přispět na celou akci zakoupením benefičního vstupného ve výši 350,- a víc a odnést si na památku malý dárek.

Program festivalu

Kde: Nemocnice Na Pleši, Nová Ves pod Pleší 110
Kdy: 7. června 2019, 14:00 – 21:00
Open Air program: Tomáš Klus, Bluesberry, Michal Horák, Juicy Freak Moderátoři: Karel Hynek a Adéla Elbel
Program pro děti: Klaun Bilbo, výtvarné dílny, tetování

Páteční dopoledne bude stejně jako loni patřit odborné konferenci, ale ve 14 hodin se již areál otevře veřejnosti. Odpolední program odstartuje klaun Bilbo s dětským vystoupením, těžiště festivalu pak bude v hudební produkci. Vedle největší hvězdy Tomáše Kluse vystoupí nadějný písničkář Michal Horák, bluesová klasika Bluesberry a závěr večera roztančí funkoví Juicy Freak. Festivalem provedou Karel Hynek a Adéla Elbel, známí z pořadu Na Stojáka.
Jak už bylo řečeno, cílem akce je mimo jiné zvýšení povědomí o prevenci. V rámci doprovodného programu budou prezentovány léčebné a preventivní programy, třeba možnosti prevence rakoviny prsu či kůže. Zdravotní odborníci z nemocnice také představí, co je canisterapie anebo aktuální trendy v rehabilitačních metodách.

Festival má i lokální význam. Organizátoři dbali na to, aby občerstvení zajišťovali místní podnikatelé, takže své produkty nabídne například řezník Kšána, pivovar Kytín, kavárníci z Malého mnicha a prodávat se bude také mošt přímo z nemocničního sadu.
Vstupenky na festival bude možné zakoupit v předprodeji online i v některých kamenných prodejnách, veškeré informace budou zveřejněny na stránce festival.naplesi.cz.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se