Žáci mníšecké základní školy natočili Příběhy našich sousedů

Žáci mníšecké základní školy natočili Příběhy našich sousedů

Vzpomínky pamětníků z Dolní Berounky a Mníšecka ožijí díky audioreportážím žáků základních škol.
Ve čtvrtek 30. května 2019 od 16 hodin se v Club kině Černošice uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, ve kterém se děti ze základních škol seznámily s životními příběhy devíti pamětníků z Černošic a okolí a zpřístupnily je také široké veřejnosti.
Do projektu Příběhy našich sousedů, který se v Černošicích a okolí konal letos poprvé, se zapojilo celkem devět žákovských týmů z pěti základních škol. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Černošice, ZŠ Řevnice, ZŠ Dobřichovice, ZŠ Davle a ZŠ Mníšek pod Brdy.
V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci v posledních květnových dnech.
Mezi pamětníky, jejichž osudy děti zpracovávaly, je například paní Renata Horešovská, dlouholetá učitelka na ZŠ Černošice, jejíž rodina byla během komunistického režimu perzekuována, nebo paní Dagmar Renertová, význačná umělkyně a mimo jiné autorka vlajky Řevnic, jejíž rodiče byli za druhé světové války vězněni nacisty.
V rámci slavnostního podvečera odborná porota posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před publikem a nakonec z nich vybere tři vítězné projekty. Prezentace, kterou bude v černošickém Club kině na adrese Fügnerova 263, Černošice moderovat Anna Königsmarková, je přístupná veřejnosti.
Projekt Příběhy našich sousedů vznikl pod taktovkou Post Bellum a v regionu Dolní Berounka a Mníšecko běží za podpory MAS Dolnobřežansko. Od roku 2012 do ledna 2019 se do projektu Příběhy našich sousedů v celé České republice zapojilo už 661 českých škol s 4 234 žáky a studenty, kteří zdokumentovali na tisícovku pamětnických příběhů. Cílem nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Výsledné dokumenty je možné zhlédnout na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se