Pštros si svobodu dlouho neužil

Pštros si svobodu dlouho neužil

Pták se pohyboval v ulici nad mníšeckým vlakovým nádražím. Foto: autor

Městská policie Mníšek pod Brdy přijala 9. července kolem 10:30 telefonické oznámení o volně pobíhajícím pštrosovi ve Slepé ulici nad mníšeckým vlakovým nádražím.

Strážníci nejdříve zkontaktovali zoologické zahrady s dotazem, zda by provedly jeho odchyt, ale nebyli úspěšní. Majitel pštrosa strážníkům zatím sdělil, že mu pták, kterého dostal jako nehodný dárek, utekl den předtím. Zároveň je upozornil na to, že o opeřence má zájem chovatel z Mělníka, ale do Mníšku si pro něj může dojet až po 18. hodině.

Hlídka tedy vyjela na místo události, aby zjistila skutečný stav věci. Místní obyvatelé tu zatím pštrosovi udělali provizorní ohradu z provazů. Strážníci požádali o odbornou pomoc MVDr. Zbyňka Linharta z Nového Knína a dotazem na Veterinární ordinaci pro exotické ptactvo a dravce zjistili poměr a množství látek potřebných k uspání pštrosa, tak aby mohl být odchycen bez zranění. Na místě pak setrvali do příjezdu majitele pštrosa, MVDr. Linharta a farmáře, který se nabídl, že opeřence převeze do nového domova.
Zvěrolékař na místě rozhodl, že pštrosa budou muset přispat. Úspěšná byla až třetí střela z narkotizační pušky, neboť v prvních dvou případech se střelci nepodařilo peří a kůži prostřelit. Po této střele byl pštros po 10 minutách omámený a tím i pomalejší. Strážníkům a přítomným osobám se podařilo pštrosa chytit, zafixovat, naložit na vozík a následně převést do nového prostředí.

I přes dramatické chvíle je pštros i ostatní účastníci odchytu v pořádku a bez zranění.

Pštrosa se nakonec podařilo přispat a odchytit. Foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se