Ohlédnutí Spolku Brdský šikula za prázdninami

Ohlédnutí Spolku Brdský šikula za prázdninami

Členové spolku při jedné ze svých činností. Foto: autor článku.

Prázdniny nám skončily a my s chutí začínáme nový školní rok. Rádi se však ohlédneme za našimi aktivitami, kterých bylo o prázdninách nemálo.

Farmaření
Věnovali jsme se pěstitelství a farmaření. Pozorovali jsme vývoj rostlin, starali se o pytlové záhony, sklízeli jsme úrodu. Z přebytků jsme připravili marmelády a samozřejmě jsme se u toho neobešli bez experimentů zaměřených na pektiny. Pár skleniček z každého druhu našich výtečných marmelád bude k mání i na Knoflíkovém trhu, na který jsme se v létě vzorně připravovali. Vyráběli jsme různé výrobky, které představíme až před touto zmiňovanou akcí. Prozatím je to překvapení.

Za poznáním domova i světa
Vyrazili jsme i na vlastivědné procházky hlavním městem. Čistili jsme les v Brdech v oblasti krásné lokality zvané Dánsko a pozorovali jsme přírodu pomocí přenosných mikroskopů. O prázdninách zorganizoval náš spolek další ze setkání s názvem Kam směrují naše cesty, které je zaměřeno na multikulturní výchovu. Tento interaktivní projekt přináší dětem a mládeži poznatky o životě v jiných zemích. Diskutovali jsme společně o migraci, pomoci uprchlíkům, o vzájemné toleranci, ale i o nutnosti dodržovat zákony. Šárka Slavíková Klímová nás obeznámila, dětem přístupnou formou, s dokumenty z Rady Evropské unie zaměřenými na informace o migraci, což bylo pro nás velkým přínosem.

Pokusy
Na Neckyádě jsme pro veřejnost připravili ukázku, jak funguje elektromagnet a kompas, jak se chovají v magnetickém poli látky paramagnetické a diamagnetické. Nechyběly ani pokusy, pomocí kterých si návštěvníci mohli vyzkoušet i binokulární vidění.

Další aktivity
Společně se Zámkem Řitka jsme uspořádali další ze Setkání žen a dívek při rukodělné tvorbě a povídání o historii, během něhož nás zámecká paní provedla zámeckou expozicí. Vyrazili jsme i na Monínec, kde jsme zabezpečili několik workshopů s pokusy pro děti z Biosfitu. Prázdniny jsme zakončili akcí Koňská dávka vědy se spolkem Kamenitý vrch v Černolicích, která byla určena milovníkům koní a vědy. Děti se učily pečovat o koně, ovládat je ze země i ze sedla. Připravili jsme také zábavné vědecké experimenty.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se