Složky IZS procvičovaly zásah u požáru s výskytem nebezpečné látky

Složky IZS procvičovaly zásah u požáru s výskytem nebezpečné látky

Hasiči před dekontaminační sprchou.

Ve čtvrtek 3. října 2019 došlo v prostorách drtící linky ve firmě UVR Mníšek pod Brdy v okrese Praha-západ k výbuchu a následnému požáru.

V tomto případě šlo o námět společného taktického cvičení, na kterém se podílely základní složky integrovaného záchranného systému. Při tomto typu cvičení bylo důležité prověřit postupy a ujasnit si správné varianty. Celý zásah byl zaměřen na vyhodnocení dané situace, procvičení jednotlivých fází zásahu s přítomností nebezpečné látky a v neposlední řadě na vyhledávání osob a závěrečnou dekontaminaci.

Přenosný monitor s proudnicí na hasící pěnu.

Námětem cvičení byl výbuch na drtící lince, kdy došlo ke smrtelnému zranění jedné osoby, která zůstala uvnitř budovy. Navíc objekt po výbuchu začal hořet a celý vnitřní prostor byl silně zakouřený. Spolupracovníci usmrceného muže se sice dostali ven, ale dál si nedokázali sami poradit, a tak seděli různě poraněni před halou nebo zmateně pobíhali kolem a vyhlíželi, až přijede pomoc.

Záchrana zasažené osoby.

Jako první se na místo dostavila Policie ČR, která všechny osoby schopné samostatného pohybu odvedla z dosahu požáru a předala je do péče zdravotnické záchranné službě, ta přijela ihned po policii. Cvičení se účastnilo celkem deset jednotek požární ochrany, konkrétně profesionální hasiči ze stanic Řevnice a Dobříš a dobrovolné jednotky obcí Mníšek pod Brdy, Jíloviště, Čisovice, Dobřichovice, Kytín, Řevnice, Nová Ves pod Pleší a Stará Huť. Z důvodu možného úniku nebezpečných látek z areálu drtičky byla na místo povolána i chemická laboratoř Kamenice.

Hasičské jednotky, které dorazily k události nejdříve, musely nejprve zdolat požár a následně provést násilný vstup do objektu a vyhledat pohřešovanou osobu. Tu posléze také našly, ovšem nejevila už známky života. Jelikož šlo o prostor, kde se pracovalo s nebezpečnou látkou, bylo také nutné, aby zasahující prošli důkladnou dekontaminací. Na místě tak byla postavena dekontaminační sprcha, aby se všechny jednotky mohly seznámit i s touto činností, která je nezbytnou součástí obdobného zásahu.

Dekontaminační sprcha v akci.

Jedním z bodů cvičení byla také evakuace podnikové základní školy, ze které bylo mimo areál firmy autobusy odvezeno 92 dětí a 9 dospělých.

Cvičení v takových areálech je pro hasiče velmi přínosné, protože kromě rozvržení výroby a látek, které se ve firmách nacházejí, mají také možnost seznámit se a důkladně si procvičit správné postupy zásahu, aby ten byl co nejefektivnější a pro ně bezpečný.

Použitá foto: archív autorky

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se