Kouzlo Vánoc pomohlo matkám s dětmi

Kouzlo Vánoc pomohlo matkám s dětmi

Představení navštívilo kolem stovky diváků. Foto: autorka článku

V pondělí 23. prosinci 2019 se v sálu Městského kulturního střediska V Lipkách konalo představení KOUZLO VÁNOC v podání dětí z mníšecké farnosti.

Patnáct dětí tu nejen sehrálo, ale i zazpívalo a zatančilo, příběh o tom, jak rozdílně může vypadat Štědrý den v dnešních rodinách. Příběh o tom, že pravé Kouzlo Vánoc spočívá v něčem jiném než v materiálním přebytku.

Vstupné na představení bylo dobrovolné a podařilo se vybrat 3 900 Kč, které byly věnovány Azylovému domu sv. Ludmily pro matky s dětmi.

Představení Kouzlo Vánoc se odehrává v současnosti. Děti nacvičující na půlnoční mši si po generálce povídají, co kdo asi dostane pod stromeček. Všichni čekají spoustu dárků, jen hlavní hrdina Kryštof počítá s tím, že vysněné kolo určitě nedostane, protože je z početné rodiny. Z truchlivých úvah ho vytrhne setkání s Kouzlem Vánoc, které má moc splnit nejsmutnějšímu dítěti na světě tři přání. Kryštof se nemůže rozhodnout a poprosí Kouzlo Vánoc, aby mu ukázalo, co dostanou jeho kamarádky, aby si mohl lépe vybrat. Vyjde najevo, že rodiče dívky, která má nejvíc dárků, odcházejí na Štědrý večer do restaurace, kam je pozval generální ředitel – „to nemůžeme odmítnout, to by tatínkovi poškodilo kariéru“, druhá kamarádka zažívá pod stromečkem ošklivou hádku svých rodičů a třetí, která čekala „velkej vánoční mejdan“, se třese strachy za dveřmi, na které buší opilý tatínek se svými kumpány. Kryštof je zděšený a svoje představy začíná přehodnocovat. Nakonec se zeptá Kouzla Vánoc, jestli si může přát, aby se něco nestalo. Kouzlo souhlasí a Kryštof mu svá tři přání pošeptá. Pod stromečkem nachází boty, které tak nutně potřebuje. A při setkání s kamarádkami před půlnoční se dozvídá, že rodiče první se z restaurace vzápětí vrátili i s generálním ředitelem, rodiče druhé se usmířili a opilý tatínek té třetí slíbil, že se půjde léčit. Na otázku, jaké Vánoce měl on, odpovídá: „Přece krásný! Úplný Kouzlo Vánoc!“
Autorkou scénáře je paní Jiřka Ptáčková. Tuto hru jsme uváděli už podruhé, světlo světa spatřila před pěti lety.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se