Rymaňskou kapli zdobí nová soška

Rymaňskou kapli zdobí nová soška

Nová soška Panny Marie Svatohorské je krásná řezbářská práce.

V sobotní podvečer 15. února 2020 se u rymaňské kapličky setkalo několik místních lidí i zájemců ze sousedních obcí, aby společně přivítali novou sošku Panny Marie Svatohorské, která se na zdejší oltář vrací po třech měsících.

Nejedná se ovšem o sošku původní věnovanou manželi Hrubými, a která byla na podzim minulého roku odcizena a zřejmě již nenávratně ztracena, ale o nové umělecké ztvárnění patronky rymaňské kaple.
Dřevěnou sošku Panny Marie Svatohorské daroval pan Vladimír Skalla z Čisovic, který se v dohledné době stane obyvatelem Rymaně. O motivech svého daru říká:Sošku jsem se rozhodl koupit, protože jsem křesťan katolického vyznání a zmizela z kaple, která je proti domu, který jsme se zrovna v době, když jsme se o ukradení sošky se ženou Hankou dozvěděli, rozhodovali koupit. Nakonec jsme právě díky Panně Marii, její sošce a různým snům, vnuknutím a tajuplným souvislostem dům koupili a soška teď stojí vysvěcena v kapli v Rymani – a kaple sama je nově vysvěcena také. Doufám, že Rymani přinese pokoj a ochranu před zlem.“
Kapli i sošku slavnostně vysvětil farář mníšecké farnosti Jan Dlouhý.

Štědrý dárce Vladimír Skalla se soškou. V pozadí jen farář Jan Dlouhý, který kapli i sošku slavnostně vysvětil.

Finance, které se podařilo shromáždit během loňské Štědrodenní sbírky, budou, podle slov jejího organizátora Luboše Kožíška, použity na pořízení betlému a obnovení nápisu na kříži před kaplí.

Použitá foto: autor článku

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se