Skauti pomáhají, i když jejich klubovna zatím zůstává zamčená

Skauti pomáhají, i když jejich klubovna zatím zůstává zamčená

Vedoucí střediska Skalka Mníšek Roman Freisleben stojí se zásilkou roušek a ochranných štítů před Psychiatrickou nemocnicí v Bohnicích.

Ještě pár dní před zpřísněním opatření vůči koronavirovému onemocnění rozhodlo vedení Junáka – českého skauta o pozastavení veškeré běžné skautské činnosti. Oddíly v Mníšku nařízení plně respektují. Nicméně ani v době, která nedovoluje volně řídit schůzky dětí a společné výpravy do přírody, nepřestáváme hledat nové cesty, jak zůstat se svými členy v kontaktu, pokračovat v aktivitách a také pomáhat.

Inspirací je i škola
Moderní „distanční výuka“ může nabídnout řešení i pro vedení skautské schůzky. Všechno je nové a každý nápad může přinést impulz. Dívčí oddíl Světlušek se setkává online v čase běžné schůzky. Nejmladší Dráčata dostávají prostřednictvím rodičovského emailu třeba za úkol splnit všech 13 bobříků. Roverský oddíl Satyr se pravidelně potkává přes Skype. Vedení Junáka otevírá zajímavé pracovní listy a také upravuje podmínky pro plnění odborných zkoušek. Konec konců, ty si můžete vyzkoušet klidně i vy.

Dráčata při plnění jednoho z bobříků.

Dobrovolnická pomoc
Počátkem dubna bylo oficiálně registrováno na 89 týmů v rámci celé ČR. Středisko Skalka mezi nimi nechybí, od počátku náročných změn jedná se zastupiteli města a nabízí kapacity dobrovolníků.
V rámci nutných regulí a zajištění bezpečí, je dobrovolnická pomoc nabízena prostřednictvím plnoletých členů, nicméně i tak našel roverský kmen Satyr další možnost, jak se zapojit. Kluci se připojili k celorepublikové aktivitě a s rodiči se pustili do výroby roušek. Celkem 80 roušek vedoucí střediska předal Psychiatrické léčebně v Bohnicích. Nejen porodnice, ale i léčebny se potýkají s akutním nedostatkem.

Uragán dorazil až na Mníšek!
Místo škod, ale napáchal pár dobrých skutků. Skauti a skautky ze Zbraslavi se pustili do výroby ochranných obličejových štítů. Tisknou je na vlastních 3D tiskárnách, a poté, co zajistili dostatečné počty pro polikliniku, lékárny nebo i obchody ve svém místě, nabídli pomoc i Mníšku. Velmi rádi jsme se se spřáteleným střediskem spojili a distribuovali štíty praktickým lékařům a sboru dobrovolných hasičů.
Máme radost, že můžeme pomáhat. Opravdu platí ono často opakované SPOLU TO DÁME!
Doufáme, že i malými kroky můžeme pomoci svému okolí. Pomáhejte s námi, nemusíte mít hnědý šátek, rádi vás vezmeme mezi sebe.

Mníšečtí dobrovolní hasiči před svou zbrojnicí se zásilkou roušek a ochranných štítů.
Veronika Štěpničková – Verkoule ze střediska Uragán Zbraslav je hlavni tiskařkou i distributorkou ochranných štítů.
MUDr. Markéta Nováková s ochrannými štíty dodanými skauty.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se