Řešíme, jak přežít, abychom nemuseli propouštět zaměstnance

Řešíme, jak přežít, abychom nemuseli propouštět zaměstnance

Pan Jarolímek ve své vyhlášené mníšecké pekárně a cukrárně, která je pro zákazníky otevřena denně.

V posledním dubnovém čísle nezávislého poberounského občasníku NAŠE NOVINY (č. 9/2020) vyšel rozhovor s panem Miloslavem Jarolímkem, pekařem a jednatelem firmy JAROLÍMEK s.r.o., která v Mníšku pod Brdy provozuje vyhlášené Pekařství a cukrářství a má prodejny i v Řevnicích a Dobříši.

Lidé se bez chleba, rohlíků a housek neobejdou ani v dobách epidemie koronaviru. Pekaře by tedy současná karanténa postihnout příliš neměla. Nebo se pletu?
Karanténa zavedená v souvislosti s epidemií koronaviru výrazně ovlivnila i život pekařů. Na sociálních sítích koluje mnoho receptů, jak si doma vyrobit chléb a pečivo, což způsobilo nedostatek droždí v obchodech a pokles prodeje. V našich firemních provozovnách se pečiva i chleba prodává zhruba stejně, velký pokles ale nastal u našich odběratelů. Jako malá řemeslná pekárna nezásobujeme supermarkety, jsme zaměřeni na menší
provozovny, kantýny… A ty byly zvětší části uzavřeny, nebo omezily provoz.

Jak změnila současná situace Pekařství a cukrářství Jarolímek život? Museli jste snížit produkci, změnit sortiment? 
Propad cukrářské výroby je drastický, bylo nutné ji omezit a upravit prodejní dobu našich firemních prodejen. Skončili zaměstnanci na dohodu o provedení práce, zaměstnanci v hlavním pracovním poměru mají zkrácené směny. Ztráty zatím přesně vyčíslit nelze – dle vládního ustanovení se plný provoz cukráren a kaváren má uvolnit až 25. 5. V současnosti je pokles tržeb okolo 60% oproti loňskému roku. Navíc se s nákupy ochranných prostředků (roušky, rukavice), desinfekcí a zabezpečení prodejen včetně ochranných bariér
zvyšují režijní náklady.

V prvních dnech po vyhlášení omezení jste cukrárnu v Řevnicích úplně zavřeli. Proč – obchody s potravinami přece mohly fungovat dál?
V prvních dnech po vyhlášení omezení jsme uzavřeli cukrárnu v Řevnicích i v Dobříši -prodejny, jako jsou ty naše, patří mezi provozovny veřejného stravování. Byli jsme nuceni uzavřít posezení, přestali prodávat kávu a ukončili výrobu cukrářských výrobků – nebyl o ně zájem. Cukrárny v Dobříši a v Řevnicích jsou zvětší části závislé právě na prodeji tohoto sortimentu – lidé chodí na kávu a zákusek, nebo si je kupují domů. Jenže lidé nevycházeli z domů a nákupy dělali pouze v supermarketech.

Nyní už máte opět otevřeno – jakým způsobem cukrárna funguje? Co všechno je jinak v porovnání se stavem před vypuknutím epidemie?
Od 1. 4. jsme po komunikaci se živnostenským úřadem a hygienou prodejny otevřeli. V Řevnicích máme otevřeno od úterý do soboty 8:00 – 16:00, v neděli 9:00 – 16:00. Posezení zůstalo uzavřené, zákazníci mohou vstupovat do prodejny maximálně po 2, s odstupem 2 metry a musí dodržovat i rozestupy ve frontě. Prodavačky jsme oddělili plastovou zábranou, zákazníci si mohou brát jednorázové rukavice a ruce si ošetřit desinfekcí u vchodu.

Fungujete i na objednávku, nabízíte rozvoz svých výrobků?
Zavolá-li zákazník (Mníšek pod Brdy 318 592 761, Dobříš 736 539 112, Řevnice 775 550 253) a objedná si větší množství, lze se individuálně domluvit na dopravě.

Chystáte se na dobu, až současná situace pomine? Plánujete nějaké zásadnější změny?
Vzhledem k neustálým změnám termínů plného otevření provozů a nejasných informací, co smíme a nesmíme, řešíme otázku, jak přežít toto období, abychom nemuseli propouštět zaměstnance. Ani po 25 letech praxe nedokáži odhadnout, co se stane s trhem, kolik provozoven, které jsme zásobovali, ještě otevře. Pozastavili jsme chystanou obnovu zařízení i rekonstrukci prodejen a finanční rezervu, která na to byla vyčleněna, jsme přesunuli na mzdy zaměstnanců, nájmy atd.

Aktuální otevírací doba v prodejně v Mníšku pod Brdy: 

PONDĚLÍ – SOBOTA: 7:00 – 16:00 
NEDĚLE:                   9:00 – 16:00
o svátcích 1. a 8.5. bude otevřeno jako ve všední dny

Více informací najdete na webových stránkách CUKRÁRNA JAROLÍMEK nebo na jejich facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se