Pomozte zachránit mláďata při senosečích

Pomozte zachránit mláďata při senosečích

Záchrana mláděte před žacími stroji. V balu trávy a v rukavici bude přeneseno do bezpečí. Foto: fcb/Zachraň zvíře před sekačkou

Čas jarních senosečí bývá osudný pro tisíce mláďat divokých zvířat, která tu žijí. Před žacími lištami zemědělců totiž často neutečou. Proto je třeba každé pomocné ruky, která se zapojí do jejího takzvaného vyhánění, než do luk vjede technika.

Ačkoli má každý majitel louky povinnost s předstihem hlásit její kosení myslivcům, řada z nich tak ani pod hrozbou vysokých pokut nečiní a pak dochází ke zbytečným tragédiím. Proto Česká zemědělská univerzita společně s Ministerstvem životního prostředí vyvinuly mobilní aplikaci a webový portál pro nahlašování sečení a plánování prevence Senoseč online, kam se můžete zaregistrovat coby zemědělec, myslivec, či dobrovolník.
Právě dobrovolník pak může po domluvě s myslivci a zemědělci pomoci při vyhánění zvěře.

Více informací o projektu najdete na webových stránkách Senoseč online – ochrana zvířat při sklizni a sečích či na facebookovém profilu Zachraň zvíře před sekačkou

Obecně při kontaktu s mláďaty zvířat platí pokyn:
Pokud při procházení louky nebo pole najdete zvíře nebo jeho mládě, nikdy na ně nesahejte. Dotykem své ruky a přenesením svého pachu byste mládě ohrozili na životě (rodiče by jej odvrhli). Mláděti je vždy nejlépe s jeho rodiči a proto ho neodnášejte do záchranné stanice. O nálezu osobně nebo telefonicky informujte myslivce nebo zemědělce, a poraďte se s nimi na dalším postupu.

Další zásady z Desatera záchrany mláďat divokých zvířat při jarní senoseči najdete ZDE 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se