V galerii u Malého mnicha vystavuje své Kolority Daniela Šafránková

V galerii u Malého mnicha vystavuje své Kolority Daniela Šafránková

Kolority můžete v Malém mnichovi obdivovat až do 14. července 2020

Až do 14. července 2020 můžete v kavárně Malý mnich na mníšeckém náměstí navštívit výstavu Daniely Šafránkové s názvem KOLORITY.

„Náměty pro své obrazy čerpám na cestách, vnáším do nich své zážitky, počasí, inspirují mne změny ročních období, padání listí, barevné proměny a impulsy,“ prozrazuje svou inspiraci malířka.

Její obrazy malované olejem na plátno jsou snadno rozpoznatelné. Tryská z nich do dálky živá barevnost a pozitivní energie. Paleta jejích barev byla zpočátku tlumená a šedivá. Snad žhavé slunce, tropická příroda či vůně a chuť přezrálých šťavnatých kalifornských pomerančů vnášejí do jejích obrazů nespoutanou záplavu tvarů, pohybu a jasných a zářivých barev.

Historik umění Dušan Sedláček hodnotí její tvorbu jako „…osobitou a malířsky zvládnutou interpretaci soužití s přírodou. Šafránková maluje nejen to, co vidí, ale současně i to, co cítí, prostě, civilně a bez vyhledávání efektních momentů. Prostřednictvím pevných tahů kresby a osobité barevnosti nás provází svým světem. Neobvyklá barevnost je ovlivněna malířčiným pobytem v Kalifornii, jiným světlem a také hnědožlutým odrazem okolních pouští, absencí sytých i temnějších zelených barev obzoru, jak je známe u nás, a naopak sytostí barev jiných. Ona barevnost je jedním z hlavních činitelů naléhavosti jejího citového sdělení. Její malba je intelektuálně předznamenána, srozumitelná a laskavá, malířsky hodnotná. Proto se zcela organicky začleňuje do realistického proudu soudobé české krajinářské malby.“

Daniela Šafránková je česká malířka a spisovatelka. Absolvovala divadelní fakultu Akademie múzických umění, poté vystudovala výtvarnou výchovu a pedagogiku na California State University.
Pracovala jako učitelka v Praze a v Kalifornii, kde nějaký čas také žila.
Malbě se věnuje od roku 1993. Preferuje techniku olejomalby na plátno.
Své obrazy plné tvarů a překypující barvami vystavuje v Čechách a v zahraničí. Některé z nich se také objevily jako přebaly jejích tří románů vydaných nakladatelstvím Argo.
Inspiraci ke své tvorbě nachází v Kalifornii, v Praze, v jižních Čechách a také na svých toulkách Evropou.

Informace o uskutečněných i plánovaných výstavách najdete na webových stránkách GALERIE MALÝ MNICH.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se