Příspěvek na bydlení je nyní dostupnější

Příspěvek na bydlení je nyní dostupnější

Od července 2020 se mění kritérium pro získání příspěvku na bydlení, neboť k němu již není potřeba být trvale hlášen v místě bydliště.

Nyní se budou zkoumat společně posuzované osoby v bydlišti, nikoliv pouze ty trvale hlášené. Poskytování příspěvku na bydlení podléhá testování příjmu rodiny (společně posuzovaných osob) a nákladů na bydlení za rozhodné období, kterým je předchozí kalendářní čtvrtletí.

Příspěvek na bydlení je sociální dávka, která má pomoci rodinám nebo jednotlivcům s nízkými příjmy pokrýt jejich náklady na bydlení. Může se přitom jednat o bydlení v nájemním nebo družstevním bytě, v bytě v osobním vlastnictví nebo o bydlení v rodinném domě.

S touto změnou také Státní sociální podpora, z jejíhož systému je vyplácen, získala pravomoc provádět šetření v místě, na které se příspěvek žádá, aby zkontrolovala, zda zde osoby žádající žijí či nikoliv. O dávku se žádá buď osobně nebo poštou na pobočce Úřadu práce dle bydliště. Příspěvek se vyplácí měsíčně a dokládá se každé čtvrtletí.
Pro více informací nebo o pomoc s vyplněním žádosti se můžete obrátit na pobočky Úřadu práce nebo na sociálního pracovníka městského úřadu.

Další informace o příspěvku a formulář žádosti k vyplnění naleznete ZDE

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se