Děti z Chaloupky ozdobily stromeček u kaple v Rymani

Děti z Chaloupky ozdobily stromeček u kaple v Rymani

V neděli jsme na adventním věnci zapálili poslední svíčku a to znamená, že se adventní čas nachýlil ke svému konci.

Po celou jeho dobu jsme si v Chaloupce připomínali staré české zvyky, četli vánoční příběhy a pohádky a vyprávěli si o tom, jak to bylo s příchodem Ježíška. Jedním ze zvyků, kteý jsme si s dětmi připomněli, je zdobení vánočního stromečku. Tato tradice pochází z území Baltu a Německa a původně byl ozdoben jablky, ořechy a jinými potravinami. V 18. století se přidala tradice zdobení svíčkami. Zavěšování ozdob na větve je starý polský lidový zvyk, který se datuje od slovanských pohanských tradic. Tradice zdobení stromku, jak ji známe dnes, pochází z Livonska (Estonsko a Lotyšsko) a Německa. Do domovů začala pronikat v polovině 17. století. V 18. století se přidala tradice zdobení hořícími svíčkami.

Dět si připravily na stromeček také ozdoby z ovoce

Bylo nám s dětmi velmi líto, že tento rok nebude Knoflíkový trh, který tradičně zkrášlovaly vánoční stromky ozdobené dětmi ze základní i mateřských škol. A proto jsme požádali město o možnost ozdobit stromek v Rymani u kapličky. Zde se již stalo tradicí, že ho zdobí místní obyvatelé svíčkami postupně po celý advent. Letos jsme se toho však ujali s velkou radostí my. Děti ve školce vyrobily trvanlivé ozdoby ze šišek, ovoce, slámy, které doplnily barevné kouličky a ptáčci. Celkový dojem ze stromečku je tak velmi krásný. A především jeho zdobení udělalo našim dětem velkou radost. Stromeček jsme dostali darem od rodiny Colloredo-Mansfeld a i přesto, že nebyl zrovna králem mezi vánočními stromky, podařilo se nám společnými silami udělat z něj přinejmenším korunního prince.

Zdobení stromečku byla pro děti mimořádná událost a všechny se těšily

Jen jednu jedinou vadu na kráse nyní má… Všechny paní učitelky, které s dětmi stromek zdobily, dosáhly do jeho dvou třetin. Rády bychom tedy touto cestou požádaly občany, kteří jsou vyššího vzrůstu a mají doma přebytečnou ozdobu, přijďte nám, prosím, pomoci dozdobit i horní část stromečku. Bude to tak naše společné dílo a kdo ví, třeba i nová rymaňská tradice.

Horní patra stromečku čekají na dozbobení rymaňskými sousedy

Přejeme Vám všem krásné a pohodové svátky s těmi nejbližšími a mnoho zdraví do nového roku.

Použitá foto: autorka článku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se