Nový rok je na Magdaléně znovu rokem pomoci

Nový rok je na Magdaléně znovu rokem pomoci

Zima dorazila v lednu i na Magdalénu. Foto: Petra Čermáková

Rok 2020 byl pro většinu společnosti rokem těžkým a velmi netypickým. Pandemie koronaviru připravila lidstvo o mnohé, mimo jiné o základní jistoty, možnost být spolu i o pevný řád, který v našich životech všichni potřebujeme.

„Životní řád a stereotyp nám dodává jistotu, činí nás odolnějšími. Pokud v našich životech chybí, jsme daleko více ohroženi stresem, úzkostí a depresí,“ vysvětluje ředitel Magdalény, o.p.s. Ondřej Sklenář a dodává, že právě nejistota, absence pevného řádu a blízkosti mohou snadno vést k závislostnímu chování, ostatně jsou typickou životní situací pro většinu závislých klientů.
Možná proto není překvapující, že loňský „rok nejistoty“ byl zároveň rokem, kdy lidé více než kdy dřív potřebovali pomoci se závislostí, a to zejména na alkoholu. „Alkohol je bohužel používán jako způsob „sebeléčby“ – jednoduše člověku není dobře, tak si dá skleničku, dvě,“ vysvětluje Ondřej Sklenář s tím, že během pandemie ale významně přibylo lidí, u kterých se večerní dvě deci vína proměnily v lahev a každodenní potřebu. A tak zatímco před pandemií se pohybovala čekací doba na léčbu v ambulanci kolem jednoho až dvou týdnů, v loňském roce to byly až dva měsíce.
S problémy se ale nepotýkali jen lidé v ambulancích a jejich rodiny, bolestnou tíhu covidu zažili vrchovatou měrou i klienti a terapeuti naší terapeutické komunity na Včelníku. Zatímco magdalénské klienty drtila zejména přísná karanténa a nekonečně dlouhá nemožnost opustit včelnický areál a vidět se svými dětmi, rodinami a partnery, polovina terapeutického týmu bojovala doma s onemocněním a druhá polovina trávila týdny v dobrovolné karanténě na Včelníku, aby podporovala své klienty v léčbě. V léčbě, která je v sedmi z deseti případů úspěšná, v léčbě, která vrací našim klientům a jejich rodinám svobodu a nezávislost.
„Přese všechno těžké, co se v loňském roce stalo, jsme naše úsilí nevzdali. Závislost totiž nehledí na čas, nezajímá ji, jestli je, nebo není pandemie. Závislost je tady pořád s námi a my jsme tu od toho, abychom ji našim klientům pomohli překonat. A to jsme loni zvládli více než dobře. A zvládneme to i letos,“ říká šéf terapeutické komunity Magdaléna, Pavel Hanzal.
My všichni z Magdalény vám přejeme, abyste i vy letošní rok zvládli ve zdraví fyzickém i duševním a pokud by to bylo náhodou potřeba, abyste si dokázali včas říct o pomoc. #jsmetustaleprovas

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se