Březnové Slovo starostky

Březnové Slovo starostky

Starostka Mníšku pod Brdy Magdalena Davis

Vážení a milí spoluobčané,
onemocnění covid-19 se nevyhnulo ani mně a společně s celou rodinou jsem strávila skoro tři týdny v izolaci, což je to mimo jiné i důvod, proč se mé pravidelné setkání s Vámi již podruhé přesunulo do telefonické podoby. Byla jsem proto mile překvapena, kolik z Vás možnosti promluvit se mnou o svých potížích či nápadech pro město i v tomto netradičním formátu využilo. Obvyklý čas jsme dokonce vzhledem k velkému počtu volajících výrazně přetáhli, což osobně vítám, protože navzdory tomu, že ne každý podnět se podaří vyřešit a některá řešení trvají dlouho, se právě díky Vám již podařilo zrealizovat řadu drobností, které někomu ulehčily život. Na základě této zkušenosti, a s ohledem na současnou covidovou situaci, jsem se proto rozhodla, že bude vhodnější zachovat telefonickou formu setkání až do doby, než bude opět pro všechny bezpečnější se potkávat osobně.
V březnu „oslaví“ covid v Česku své neslavné roční výročí a vše poukazuje na to, že tu s námi ještě nějakou dobu pobude. Podle Vlády ČR již navíc nebude možné na některých místech používat obyčejné látkové roušky jako ochranu úst a nosu, místo nich bude vyžadováno nošení respirátorů, nanoroušek či alespoň dvou chirurgických roušek. Město je proto připraveno poskytnout respirátory a chirurgické roušky všem klientům
našeho sociálního pracovníka, pana Lukáše Říhy, v případě potřeby se na něj, prosím, s důvěrou obraťte.
V minulém Slově starostky jsem Vás též informovala o naší snaze vytvořit očkovací místo v našem městě, svou pomoc nám nabídli i naši místní praktičtí lékaři. Dle odpovědi paní hejtmanky Petry Peckové, na kterou jsem se obrátila, však toto zatím není možné, proces očkování včetně přidělování vakcín je zatím řízen centrálním systémem ministerstva zdravotnictví a se zapojením praktických lékařů zatím nepočítá. Doufejme, že i toto se brzy změní. Dobrou zprávou však je, že od začátku března bude v naší budově Městského kulturního střediska V lipkách otevřeno testovací centrum na covid-19, takže za testováním již nebudete muset dojíždět jinam. Podrobnosti najdete ZDE.
Předpokládám, že v souvislosti s covidem nás ještě čekají měsíce nejistoty a zároveň i řada změn, kterým se nebude možné vyhnout (vizte např. článek o autobusové dopravní obslužnosti ZDE). O to cennější bude zachovat si v nadcházejících měsících osobní nadhled, životní optimismus i víru, že vše se nakonec v dobré obrátí.

Přeji Vám mnoho vnitřní síly.

Magdalena Davis

Poznámka redakce:
Článek, který vyšel v březnovém vydání Zpravodaje, byl napsán 22. února a některé v něm zveřejněné informace nemusí už k 9. březnu odpovídat aktuální situaci.
V dnešní turbuletní době se nařízení, opatření a následné kroky mění doslova denně.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se