Tulipány jako symbol jara a naděje pro onkologicky nemocné Na Pleši

Tulipány jako symbol jara a naděje pro onkologicky nemocné Na Pleši

Děti v jedné ze tříd v Pavilonu vyrábějí tulipány. Foto: ZŠ Komenského 420

Projekt neziskové organizace Amelie s názvem Tulipánový měsíc se navzdory ztíženým podmínkám nouzového stavu uskutečnil i letos. Během měsíce března se podařilo realizovat mnoho aktivit v nemocnicích i mimo ně. Jejich společným cílem bylo přinést s jarem i naději všem, kdo se osobně či v blízkém okolí potýkají s onkologickým onemocněním. Pacientům izolovaným v nemocnicích zprostředkovat vzkaz podpory a dát jim najevo, že na ně lidé venku myslí.

Nejviditelnější součástí projektu je tulipánová výzdoba desítek nemocnic po celé ČR, na které se vždy podílejí místní školky, školy, spolky i veřejnost. Kromě toho projekt zahrnuje např. zajímavé on-line přednášky anebo benefiční prodej tulipánů. „Chceme nemocným nabídnout přímou podporu nejen od nás, kdo se tím celoročně zabýváme, ale i od lidí mimo. Záleží nám na tom, aby lidé v nemoci nezůstávali sami, a díky veřejnosti se to každoročně daří,“ vysvětluje ředitelka Amelie, z.s. Michaela Čadková Svejkovská.

Do výzdoby Nemocnice Na Pleši se letos zapojily obě základní školy z Mníšku pod Brdy, Magdaléna, o.p.s., Základní škola z Nové Vsi pod Pleší a také veřejnost prostřednictvím mníšeckého Scuku. Srdečné poděkování patří všem učitelkám a vychovatelkám, které se svými žáky nadšeně tvořily. Zapojili se i naši stálí dobrovolníci a odvedli velký kus práce.

Letošní ročník projektu byl kvůli trvajícímu zákazu návštěv v nemocnici ochuzen o kulturní a společenské akce pro pacienty, které Amelie vždy ve spolupráci s dobrovolníky připravuje, na druhou stranu však přinesl rekordní počet obrázků a výtvorů, které ozdobily celou nemocnici. Na Pleš Amelie doručila několik stovek obrázků, papírových tulipánů na špejli a dalších originálních dekorací. „Moc mě těší a mám radost, že jsme se mohli zapojit pro tak smysluplnou a povzbuzující věc. Věřím, že práce dětí pacienty potěší a dodají jim tolik potřebnou sílu,“ podělila se o svůj zážitek z tvoření s dětmi paní učitelka Lucie Branná z mníšecké ZŠ Komenského 420.

Školáci pózují se svými tulipány. Foto: ZŠ Komenského 886

Přestože je Nemocnice na Pleši od loňského podzimu uzavřena všem návštěvám, dobrovolníci zůstali aktivní a průběžně připravují pacientům různá zpestření v podobě jednoduchého výtvarného tvoření, vzkazů, přáníček nebo drobných pozorností. V současné době se dobrovolníci také připravují na zahájení pravidelných online hovorů s pacienty, které alespoň trochu nahradí tolik chybějící osobní kontakty.

Zájemci o zapojení se do dobrovolnického programu Amelie v Nemocnici Na Pleši se mohou přihlásit na dubnové školení, které je naplánováno na 22.-23. 4. 2021 s tím, že pravděpodobně proběhne online formou. Více informací poskytne koordinátorka dobrovolníků na e-mailu: dina.risianova@amelie-zs.cz nebo tel.: 608 458 303.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se