Skalecká pouť 2021 očima návštěvníka

Skalecká pouť 2021 očima návštěvníka

Během sobotního odpoledne prošlo kontrolou bezinfekčnosti na travnatou plochu do předzámčí přes 1 200 osob. Foto: archiv

Rád bych tímto způsobem poděkoval všem pracovníkům Městského úřadu Mníšek pod Brdy, kteří se podíleli na složité organizaci Skalecké pouti, která se konala v sobotu 24. července a v neděli 25. července.
Na této pouti jsem byl v 24. 7. v sobotu odpoledne a navštívil jsem odpolední koncert několika českých rockových kapel v předzámčí mníšeckého zámku. Hrály kapely „008“, „Aneta Langerová“, dívčí kapela „The Apples“, kapela „Bypass“ a na závěr „Plastic People of the Universe“. Rád bych se se čtenářem tohoto příspěvku podělil o moje dojmy z tohoto koncertu.
Rocková kapela „008“ předvedla velmi solidní standard mladého českého rocku i přesto, že koncertovala v „základní“ sestavě (kytara, basa, bicí). Tato mladá kapela hrála bez rytmických a melodických chyb a zanechala velmi dobrý dojem.
Koncert Anety Langerové a její skupiny byl klasickým standardem naší folkrockové scény, s „chytlavými“ melodiemi určenými pro co nejširší část publika.
Jakým pozitivním překvapením bylo pro nás posluchače vystoupení dívčí skupiny „The Apples“! Většina nás očekávala písničky skupiny ABBA a jiné obecně známé „dívčí dojáky“. Opak byl však pravdou: děvčata se s vervou „opřela“ do strun a bicích a výsledkem byla hardrocková muzika s důmyslnými aranži při plynulých přechodech z jednoho světového hitu do druhého, doplněná o hezký vzhled samotných interpretek. Palec nahoru této kapele!
Ohledně našeho „Enfant Terrible“ Vildy Čoka a jeho kapely „Bypass“ nejsou zapotřebí žádné komentáře. Špičková, hudebními nápady hýřící a rytmická rocková muzika. Ani v USA nebo v GB není podobných kapel mnoho.
A s prvními tóny závěrečného koncertu dnes již kultovní kapely „Plastic People of the Universe“ se definitivně rozplynuly poslední zbytky rudě zbarvených obláčků, které se nad zámkem Mníšek pod Brdy vznášely od dob, kdy část tohoto zámku sloužila jako úřadovna tehdejší komunistické STB.
Koncertu přálo dobré počasí a na louce pro posluchače byl navíc k zakoupení zlatavý mok od několika českých pivovarů.
Na louce pod mníšeckým zámkem jsem prožil „velmi uvolněné letní odpoledne“ svobodně myslícího člověka žijícího ve svobodné a nezávislé zemi, spojené s poslechem velmi dobrého rocku, bez rytmických a bez melodických chyb. Ve vystoupeních všech interpretů se střídaly české a anglické texty a nápadité hudební aranže.
Co říci na závěr?  Toto hudební odpoledne potvrdilo, že my, Češi jsme podnikavý a tvůrčí národ a pokud máme intelektuální svobodu, dosahujeme velmi dobrých úspěchů nejenom v hudbě, nýbrž prakticky ve všem, do čeho se pustíme.
Na závěr je zapotřebí ještě jednou poděkovat naší paní starostce paní Mgr. Magdaleně Davis a partě kolem ní, kteří dobře zajistili organizačně tak složitou akci. Patří jim velké uznání od nás všech!

ing. Alexej Mruzek, Rymaně

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se