Mníšecká Skalka obohatila putovní výstavu Má vlast cestami proměn

Mníšecká Skalka obohatila putovní výstavu Má vlast cestami proměn

Jeden z výstavních panelů je věnován proměnám, kterými barokní areál Skalka prošel v posledních 70 letech

V Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami byla ve čtvrtek 5. 8. 2021 oficiálně představena putovní výstava Má vlast cestami proměn. 
Město Mníšek pod Brdy přispělo na výstavu prezentací barokního areálu Skalka.

Výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o proměnách zanedbaných míst v místa upravená a užitečná.
Prostřednictvím fotografií a příběhů prezentuje stav před rekonstrukcí a po ní. Každý rok na výstavě uvidíte opravy různorodých staveb – od sakrálních objektů, přes obecní úřady, školy, zastávky, multikulturní centra, náměstí a návsi, po krajinářské úpravy v parcích a sadech. Do samotných rekonstrukcí se mnohdy zapojují místní obyvatelé.

Fotografie z prezentace Skalky v Památníku Antonína Dvořáka. Mníšecká starostka Magdalena Davis (zleva) a správkyně barokního areálu Skalka Jana Dušková přebírají plaketu od pořadatelů výstavy. Muž na fotce je radní Středočeského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda

Má vlast cestami proměn je, jak už její název napovídá, výstavou s celostátním rozsahem. Ve Vysoké u Příbrami je umístěna regionální kolekce č. 5 s proměnami Středočeského kraje, Prahy a Vysočiny.
Kromě Skalky můžete na výstavě vidět panely s proměnami dalších 18 míst, například Werichovu vilu v Praze, Památník Jana Palacha ve Všetatech, revitalizaci zámeckého parku v Loučni nebo rekonstrukci kostela Povýšení sv. Kříže v Jihlavě.

Putovní výstavu už v předchozích měsících hostil Vyšehrad (květen a červen) a Ledeč nad Sázavou (červenec). V zámeckém parku ve Vysoké u Příbrami ji můžete navštívit až do konce září 2021.
Přesný harmonogram dalšího putování výstavy najdete na webových stránkách Cestami proměn.

Plaketa bude umístěna ve skaleckém klášteře

Se všemi celorepublkově vystavovovanými proměnami se můžete podrobně seznámit na webových stránkách Cestami proměn.

Soutěž o nejhezčí proměnu
Na těchto stránkách se také můžete zapojit do hlasování a zvolit jednu ze 106 vystavovaných proměn v ČR. Proměny hodnotí svým online hlasováním nejen veřejnost, ale také odborná porota architektů pod vedením Ing. arch. Josefa Pleskota.

Nejlépe hodnocené proměny jsou každoročně odměněny.

Pro Skalku můžete až do 1. 5. 2022 hlasovat ZDE.

Děkujeme za váš hlas!

 

Použitá foto: Michal Kroutil

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se