Posezení u Malého mnicha je zážitkem pro chuťové pohárky

Posezení u Malého mnicha je zážitkem pro chuťové pohárky

Pavlína a Marek Lázničkovi ve své kavárně. Foto: autor

Kavárna Malý mnich v horní části náměstí F. X. Svobody si za posledních 8 let, kdy funguje, získala spoustu příznivců jak mezi místními obyvateli, tak i „přespolními“, kteří se sem díky lákavé nabídce rádi vracejí.
Majiteli i nepostradatelnou duší a motorem útulné kavárny jsou manželé Pavlína a Marek Lázničkovi, kteří zchátralým dům před lety zakoupili a museli celý zrekonstruovat. Výsledkem nákladné přestavby je dvoupatrová ozdoba náměstí s kavárnou, oddělenou dětskou hernou, penzionem se třemi apartmány a příjemným dvorkem vybízejícím k posezení. Jako lokální patrioti neváhali a svou provozovnu pojmenovali Malý mnich = Mníšek.
Lázničkovi nabídku kavárny opírají o 4 základní pilíře: lahodnou kávu, vyhlášené sladké i slané vafle, vlastnoručně vyráběné dorty a osvěžující ovocné limonády pocházející z kvalitního ovocného pyré (mleté se slupkami, kde je nejvíce vitamínů) bez barviv.
„Nabídku občerstvení ladíme tak, aby chutnalo především nám dvěma,“ představuje hlavní myšlenku skladby sortimentu Marek Láznička a dodává: „Sami sebe považujeme za náročné konzumenty a nikdy bychom nešli do laciné nabídky. Leckomu můžou naše ceny připadat vyšší než jinde, ale věřte, že nabízíme pouze špičkové výrobky z poctivých surovin. Chceme, aby posezení u Malého mnicha bylo zážitkem pro vaše chuťové pohárky.“
Zvýšenou péči věnují procesu výroby kávy, aby byla pokaždé excelentní. Vše začíná pravidelným servisem a čištěním kávovaru i mlýnku. Praženou kávu dostávají z Itálie a tvoří ji 80 % arabiky a 20 % robusty. Svou kávu vyladili tak, že není ani kyselá, ani příliš hořká. Ze základní směsi pak vyrábějí 14 variací kávy, od espressa až po capuccino nebo latté.
Od samého začátku vsadili na teplé sladké a slané vafle, kterými se inspirovali na cestách po oblíbené Belgii. Neváhali zakoupit drahý profesionální vaflovač a speciální mouku si nechávají dovážet až z Belgie. „Troufám si říct, že vafle, které děláme my, nerozeznáte od těch pravých, nabízených někde v Bruselu. Investice do kvalitních přístrojů a surovin se nám jednoznačně vyplatily“ hodnotí svůj vyhlášený výrobek Marek Láznička.
Pověstná je také jejich nabídka dortů, pro které vyhledávají nejlepší suroviny, které současný trh nabízí. Rozhodně nepoužívají žádné náhražky nebo potahovací hmoty. Vše dělají z pravé čokolády, pravého marcipánu, pravého nugátu. Mražené ovoce berou z Belgie, kde je dozrálé a velké. „Dorty nás učili dělat špičkoví cukráři a v současné době jich umíme vyrobit už 35 druhů,“ vysvětluje Pavlína Lázničková a doplňuje: „Nabídku se snažíme obměňovat, aby našim zákazníkům nezevšedněla. Přes týden nabízíme tři druhy dortů, o víkendu šest. Za ta léta máme čtyři favority, které jsou nejžádanější: karamelový, čokoládový, cheescake a ovocnou charlottu.“
Lázničkovi se nenechali zlomit ani nedávnými lockdowny a stabilně dávali a dávají práci 12 zaměstnancům. A že vybírají pečlivě, za barem potkáte jen usměvavé a příjemné tváře.
Otevřeno mají denně, od 8 hodin nabízejí i snídaně. Více informací najdete na webových stránkách www.malymnich.cz.

Podporujeme mníšecké podnikatele
Rozhodli jsme se, že vám budeme na stránkách Zpravodaje městečka pod Skalkou (a v elektronické podobě i na webových stránkách ZpravyzMnisku.cz) postupně představovat mníšecké podnikatele, provozovny, řemesla či služby, a tak o nich zvýšit povědomí. Některé možná znáte, o některých se dozvíte poprvé a překvapí vás, jaké výrobky či služby nabízejí.

Podnikáte v Mníšku pod Brdy?
Máte zájem o propagaci vaší provozovny v rubrce Podporujeme mníšecké podnikatele?
Ozvěte se na e-mail: zpravodaj@mnisek.cz.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se