Mníškem prošly masopustní maškary

Mníškem prošly masopustní maškary

První zastávku absolvovaly maškary před kavárnou Malý mnich.

Medvěda hrajícího na basu, slamáka, masopusta s ukulele, bábu s nůší, Žida s pejzy v kaftanu tlačícího vozík, smrtku hrající na flétnu a spoustu dalších roztodivných masek jste mohli potkat v sobotu 15. února v ulicích Mníšku. Spolky Rorejs a Oáza se svými přáteli už popáté pořádali masopustní průvod, který dříve nechyběl na žádné české ani moravské vsi či městě a slavnostně zakončoval dlouhé období mezi Vánocemi a postní dobou.

Maškary zahájily své tažení Mníškem na farní zahradě a cestou na ně čekalo celkem deset zastavení, během nichž byly pohoštěny rozličnými dobrotami a posilněny alkoholickými nápoji. Za odměnu pak zahrály štědrým hostitelům na hudební nástroje, kterým vévodil medvěd s basou, a vzaly je i do tance. Diváci tak mohli obdivovat veselé taneční kreace na lidové i zlidovělé melodie jako Chytili jsme lososa, Kalamajka, Vysoký jalovec a další oblíbené písničky.

„S přáteli jsme se rozhodli, že si budeme připomínat zvyky a obyčeje z časů dávno minulých. Neradi bychom, aby se v dnešní době, zapomnělo na staré české tradice, které naši předkové dodržovaly po dlouhé generace. Masopustní průvod spolupořádáme pátým rokem a jsme rádi, že má mezi obyvateli Mníšku docela ohlas. Přidávají se k nám totiž i se svými dětmi nejen jako diváci, ale častokrát přispějí i se svou vlastnoručně vyrobenou maskou. Doufáme tedy, že tato obnovená tradice jen tak nezanikne. Rád bych také připomněl, že s ROREJSi jsme s masopustem začali pomáhat Lucce a Daniele, které první obnovený průvod uspořádali v roce 2009. Jim patří díky za obnovení téhle pěkné tradice!“ vysvětluje Jiří Hladovec alias masopust s ukulele ze spolku Rorejs.

Slamák, nevěsta, medvěd, masopust a bába s nůší na farní zahradě.
Při putování městech nemohly maškary vynechat ani zámek.
Jednotlivé zastávky byly vyplněny nejenom hodováním ale i veselými tanečky.

Další fotky z akce najdete na mníšeckém Facebooku

Použitá foto: autor článku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se