V Mníšku pod Brdy máme Lípu republiky

V Mníšku pod Brdy máme Lípu republiky

Zástupci mníšeckých spolků zasadili Lípu republiky.

Ve středu 7. listopadu odpoledne se před mníšeckým kulturním střediskem sešli zástupci místních spolků a společně na počest stoletého výročí naší republiky zasadili lípu. Stalo se tak v rámci projektu Lípy republiky.

Spolkové sázení lípy zorganizovala Zuzana Bartáková ze spolku Oáza a komunitní školy (klubu) Lipka, lípu zajistila Jiřina Romová z městského úřadu, výkop a zeminu zdarma zařídil pan Keyř a odborně na sázení dohlédl Pavel Jeřábek. „Vybraná lípa je genetický potomek lípy Johana, která roste v Rožmitálu pod Třemšínem. Když vše dobře dopadne, tak děti, co dnes sázely, se za nějaké desetiletí budou moci radovat
z krásného stromu,“ komentuje Pavel Jeřábek.

Spolkové sázení lípy zorganizovala Zuzana Bartáková ze spolku Oáza a komunitní školy (klubu) Lipka.

„Děti z Lipky se na sázení moc těšily, starat se o ‚vlastní‘ lípu jsme si přáli již od založení našeho klubu. Zároveň jsme si chtěli připomenout všechny ty statečné lidi, kteří se před sto lety rozhodli vzít na sebe zodpovědnost za to, jak se nám tady bude žít. Myslím, že je dobře, že i dneska je spousta aktivních lidí, třeba právě v různých spolcích, kteří tu zodpovědnost také cítí,“ zaznělo při úvodním slově od Zuzany Bartákové.

Ke společnému sázení se sešli zástupci Oázy, Lipky, Rorejsu, Brontosaurů, stříbrnolhoteckých hasičů, Skautů, Spolku Brdský šikula a lesní školky Sedmikvítek. Nechyběly ani děti, které pomáhaly se sázením i zaléváním. Zasazené lípě pak všichni zazpívali „hymnu“ komunitní školy Lipka a na závěr i státní hymnu.  Děti pak okolo lípy spontánně vytvořily mandalu z přírodnin a napsaly jí vzkazy a přání. Přijďte se podívat a třeba i přidat nějaké přání!

V mníšeckém zpravodaji se těšte na rozhovor se Zuzanou Bartákovou o sázení lípy
a komunitní škole Lipka.

Autorka: Petra Vaňková

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se