Pavilon se proměnil na vesmírné výzkumné středisko

Pavilon se proměnil na vesmírné výzkumné středisko

Rarášci Eda a Michal a lektorky Kristýna a Adélka

První březnovou sobotu přiletěli do Mníšku rarášci Michal a Eda, aby děti seznámili s tajemstvím vesmíru. Zdatně jim při tom sekundoval zvídavý vrabčák Pepíno.

Pořad byl sestaven na principu laterny magiky, kdy se digitální projekce na plátně (rarášci a vrabčák) propojily s živými vstupy dvou hereček. Rolí učitelek ve vesmírném programu se ujaly muzikálové herečky a zpěvačky Adéla Wegschmeidová a Kristýna Selešiová, které program zpestřily veselými písničkami na vesmírná témata a nezbytným procvičováním těla.

Lektorky s dalekohledem, úžasným vynálezem k pozorování noční oblohy


Diváci se na hodinu proměnili na kadety – účastníky výcviku na nové astronauty. Výuka začala teorií, kdy se kadeti dozvěděli zábavnou formou spoustu zajímavostí o vesmíru. Spojováním jednotlivých hvězdiček se naučili se poznávat několik souhvězdí (Velký a Malý vůz, Štír, Lev nebo Kasiopea), dokázali vyjmenovat všech osm planet Sluneční soustavy a dostali informace o nejznámějších astronomech, kteří se zabývali otáčením Země kolem své osy a Slunce (Mikuláš Koperník, Giordano Bruno a Galileo Galilei). Na „odstrašujících“ příhodách raubíře Pepína například zjistili, že do Slunce se mohou dalekohledem dívat pouze přes filtr nebo speciální brýle, nebo si vypálí oči. Zabrousili i do historie kosmonautiky, kdy se dozvěděli, že jako první byla do vesmíru poslána zvířata (pavouci, žába, želva, kočka, opice a fenky Lajka, Bělka a Strelka) a potom i první lidé (Gagarin, Amstrong, Aldrin a Collins). Nejen děti překvapily informace o tom, že do vesmíru neposlali psa, ale fenku, protože nezvedá nožičku a nezabere v raketě tolik místa. Dalšími novinkami pro ně bylo, že Gagarin obletěl planetu Zemi za 108 minut, let na Měsíc by trval 4 dny nebo, že vesmír začíná už 100 kilometrů nad našimi hlavami.
Následoval přechod od teorie k praktické výuce ve vesmírném středisku, který se na vlastní kůži (nebo spíš peří) vyzkoušel raubíř Pepíno. Nejdříve diváky v sále pozdravil ze záznamu 1. československý kosmonaut Vladimír Remek a ujistil je, je že cesta do vesmíru trvá pouhých 9 minut. Potom následovala výuka na centrifuze a simulace stavu beztíže. Výuka byla zakončena odletem na Měsíc, kam se zatím podívalo jenom 12 lidí, kteří učinili „Malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“

Foto: Lenka Živná
Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se