Před 85 lety zemřela autorka Káji Maříka

Před 85 lety zemřela autorka Káji Maříka

Marie Wagnerová se synem Vildou. Zdroj: Wikipedia

Dnes si připomínáme 85. výročí úmrtí spisovatelky Marie Wagnerové, známé pod literárním pseudonymem Felix Háj.

Marie Wagnerová (1887-1934) pocházela z katolické rodiny řídícího učitele mníšecké obecné školy Augustina Černého a industriální učitelky Filipíny Černé, roz. Horákové. Po vzoru svých rodičů se Marie měla stát také učitelkou, ale po dvou letech studií na učitelském ústavu v Českých Budějovicích přešla na Vyšší dívčí školu v Praze, kde mj. studovala i hru na klavír. Ve svých 19 letech se provdala za učitele Viléma Wagnera, se kterým pak měla syna Viléma (Vildu). Žili společně na Zlíchově, odkud se v roce 1914 vrátila jen se synem k rodičům do Mníšku. V roce 1920 byli s manželem úředně rozvedeni.

Pamětní deska umístěná na budově Městského úřadu v Mníšku pod Brdy (dříve škola).

Marie zastupovala svého otce ve funkci varhaníka ve zdejším kostele a řídila chrámový zpěv. Účastnila se kulturního života v obci jako členka Sokola a hrála ochotnicky divadlo. V roce 1924 byl její otec penzionován, rodina přišla o služební byt, a tak se přestěhovali na místní faru k faráři Rausovi. Brzy nato matka zemřela a Marie se stala na faře hospodyní.
Když faráře Rause předčasně penzionovali, přestěhovala se s ním a s otcem do tzv. Jirsova domku u vlakového nádraží.

Po roce 1920 byla Marie literárně činná. Zpočátku psala články a povídky do novin, kalendářů a dětských časopisů. Jejím nejznámějším dílem je sedmidílný cyklus Školák Kája Mařík, kterým proslavila Mníšek, i když ho v knize přejmenovala na Lážov. První díl, který vyšel v roce 1926, čtenáře tak zaujal, že si žádali další díly, a souběžně s tím i jinou tvorbu od „Felixe Háje“. Nastalo sedm let jejích literárních žní. První čtyři díly Kájových osudů vyšly jen za života autorky sedmkrát. K postavě Káji se vracela ještě v dalších pracích, jako Kája Mařík v pohádce, Kájovy děti, Kájovy nejmilejší pohádky, Kájovy prázdniny, Kájovo mládí atd., ale v žádné z nich už nedosáhla úrovně původního Školáka Káji Maříka. Nepodařilo se jí to ani v jeho dívčím protějšku, v pětidílném cyklu Řídících Márinka.

Marie Wagnerová zemřela ve svých 47 letech na rakovinu a je pochována na místním hřbitově.

Spisovatelčin hrob se nachází u hlavního vchodu na hřbitov, hned vedle místa posledního odpočinku jejích rodičů.

Použitá foto: autor článku (není-li uvedeno jinak)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se