Finance, vize i regulace. Letos naposledy o tom jednali zastupitelé

Finance, vize i regulace. Letos naposledy o tom jednali zastupitelé

Zastupitelé na svém posledním letošním zasedání jednali čtyři hodiny.

Na svém včerejším 21. zasedání měli zastupitelé na programu skoro dvacítku bodů. Nejdůležitějším z nich bylo schválení rozpočtu města na příští rok. Kromě toho rozhodli o omezení hazardu, zafixovali cenu vodného a stočného a shodli se například na tom, že město bude průběžně kontrolovat své obecně závazné vyhlášky.
V úvodní, diskuzní části jednání se zastupitelé věnovali podnětu zastupitelky Magdaleny Davis na opatření k větší bezpečnosti na křižovatce ulic Lhotecká a Skalecká. Zastupitelé krátce diskutovali o tom, zda místo více zpřehlednit osazením „zrcadla“ nebo značkou. Podstatnou část diskuze pak ale vyplnilo téma Pavilonu, a to v návaznosti na informaci starosty Petra Digrina, že radnice zpracovává žádosti o další možné dotace, aby odlehčila městu od úvěru na stavbu kulturní části této budovy projektované jako součást Základní školy Komenského 420.

Starosta zastupitele informoval o tom, že případné vydání stavebního povolení se dá očekávat v lednu 2018 a pokud proti němu nepřijde odvolání, stavební firma je připravená zahájit práce už v únoru, aby bylo možné otevřít novou část školy už na začátku příštího školního roku. „Dodavatel stavby Pavilonu bude požadovat zvýšení smluvní ceny kvůli ročnímu zdržení stavby o nárůst inflace. V případě odvolání by se kvůli zkapacitnění školy musely pořídit další kontejnerové třídy jako přechodné řešení, což je finančně náročné,“ uvedl starosta.

Zastupitel Pavel Jeřábek se v této souvislosti zajímal, jak město plní závěry memoranda, které podepsali zastánci i oponenti Pavilonu. „Kolem memoranda panuje nedorozumění. Z našeho pohledu bylo o tom, že nepodáme další námitky do místního šetření, nikoli že se vzdáme práva na odvolání proti stavebnímu povolení,“ uvedl Pavel Jeřábek. Podle starosty město své závazky z memoranda plní a požadovaná hluková studie, kterou město ve spolupráci s účastníky řízení nechá zpracovat, bude připravená včas.

Město bude hospodařit v řádném rozpočtu

V rámci projednávaných programových bodů zastupitelé schválili rozpočtové opatření a poté i návrh rozpočtu a na rok 2018. Po delší se nejedná o rozpočtové provizorium, ale o řádný rozpočet. „Podařilo se ho sestavit už nyní v prosinci, protože se po delší době dají odhadnout příjmy, což dříve nešlo,“ uvedl starosta s tím, že radnice do rozpočtu zapracovala podněty z diskuze s veřejností v rámci stanovené 15tidenní lhůty. „Oceňuji, že se do rozpočtu podařilo zapracovat i dokončení cyklostezky a že se našly peníze mimo jiné také na úpravu vodních děl ve městě,“ řekl k tomu zastupitel David Řehoř.

O možnost svého vystoupení k tématu rozpočtu města požádala Lenka Jeřábková, která následně požádala o to, aby pravidla participativního rozpočtu schvalovalo zastupitelstvo. Navrhla také, aby rozpočet počítal s prostředky na opravu starých budov ve městě a aby město uvažovalo o finanční rezervě pro dobu zhoršené všeobecné hospodářské situace.

David Řehoř nadnesl, aby se do záměru města postavit jeho nový úřad mohla zapojit veřejnost. „Školy, školky i občané by se vyjádřili k tomu, jak by budova nového úřadu mohla vypadat, a jejich podněty by se mohly zpracovat v rámci architektonické soutěže,“ uvedl tento zastupitel. Magdalena Davis ocenila, že rozpočet počítá i s finančním plněním města v souvislosti s jednáním s Kovohutěmi o ekologické likvidaci tamní skládky. Zastupitelé také schválili kalkulaci ceny vodného a stočného ve stávající výši 49,99 Kč za vodné a 38,93 Kč za stočné.

Mníšek bude bez hracích automatů

Od začátku nového roku bude z rozhodnutí zastupitelů ve městě platit nulová tolerance pro ten typ hazardu, na jehož omezení radnice dosáhne. To se týká hlavně tzv. výherních hracích automatů, video loterijní terminály totiž vykázat ze svého území město nemůže, protože jejich provozování povoluje ministerstvo financí. Stopka hazardu v Mníšku nebude platit pouze pro karetní turnaje, které organizují spolky a kde hráči sázejí v porovnání s automaty malé částky.
Zastupitelé se shodli na tom, že uloží kontrolnímu výboru, aby průběžně kontroloval zhruba tři desítky městských obecně závazných vyhlášek, aby držely krok s neustále se měnící republikovou legislativou.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
petr jansky
petr jansky
6 let před

NESEM VÁM NOVINY, POSLOUCHEJTE
Po 17 letech necesty máme důstojný přístup k největší turistické atrakci – k zámku. Město dalo krásný vánoční dárek sobě, občanům a hlavně 65 tisícům návštěvníků, kteří tudy ročně projdou. Vybraná firma odvedla dobrou práci. Přijďte se podívat, přijďte se projít.
Hezký advent, hezké Vánoce!

Pavel Jerabek
Pavel Jerabek
6 let před

Pro upřesnění – jedná se o e-mail všem zastupitelům z července 2017 (tedy více jak měsíce před akcí rodičů 18.9.2017) , kde jsem žádal koaliční zastupitele, abychom začali s obyvateli bytových domů okolo budoucího pavilonu jednat dřív, než bude obnoveno řízení o povolení stavby, aby se předešlo případným námitkám.

P. Řehoř nic vyčíslovat nebude – to je jen divadlo pro veřejnost.
Proč to neudělá je zřejmé, protože kdo jen maličko zná proces povolení stavby velmi dobře vidí, kde radnice promeškala možnosti předejít odvolání ke krajskému úřadu. A tímto „opomenutím“ nastal zdlouhavý proces na jehož konci bylo rozhodnutí kraje, že odvolání občanů bylo ve většině bodech oprávněné. Zároveň ale byla vyjádřena podjatost a vše kraj předal na Jílové. A tím nastaly další problémy. Tak jaké obstrukce a komu pan Řehoř chce škody vyčíslit ?
Pan Řehoř nemůže popřít, že jsem mnohokrát radnici vyzýval, aby s občany včas jednala, aby se předešlo problémům při povolení. Najdete to i v zápisech ze zasedání zastupitelů, včetně toho, že návrhy na taková jednání byly „smeteny“ z jednání zastupitelů.
Ale to se veřejnosti a rodičům žáků veřejně neříká.

pj

petr jansky
petr jansky
6 let před

od nove kronikářky jsme se dovedeli ze poslední zapis v kronice je z roku 2005.. nabízí se otázka za co byla placena pani kasikava a jak to kontroloval pan navratil?

petr jansky
petr jansky
6 let před

co se v clanku nedoctete:
1. zast. zamitli zadost p. jerabka o prilozeni dokumentu k zapisu z jednani ZM
2. zast. rehor chce vycislit skody za obstrukce pri stavbe pavilou a na jerabkovych je vymahat soudne
3. pi jerabkove zast. neumoznili vystoupeni k rozppctu v delce 10 min.
https://www.youtube.com/watch?v=xdAsuDqYn-8

Přihlásit se