Znečištění Bojovského potoka způsobil člověk. Obsluha mníšecké čističky zabránila nejhoršímu

Znečištění Bojovského potoka způsobil člověk. Obsluha mníšecké čističky zabránila nejhoršímu

Norná stěna na Bojovském potoce.

Páteční zásah hasičů na Bojovském potoce spustila lidská bezohlednost. Díky pohotovosti obsluhy mníšecké čistírny odpadních vod se podařilo zabránit tomu, aby znečištění Bojovského potoka bylo několikanásobně horší a aby se zhroutila i samotná čistírna.

Příčinou zásahu profesionálních hasičů z Řevnic i mníšeckých dobrovolných hasičů u Luckého mlýna na Bojovském potoce byla podle Pavla Včeláka, vedoucího mníšecké čistírny odpadních vod, skutečnost, že se do kanalizace dostalo zhruba 200 litrů vyjetého motorového oleje.

Na základě této události došlo k vyhlášení havarijního stavu a byly okamžitě informovány všechny dotčené orgány, hasiči, vodoprávní úřad, policie a Česká inspekce životního prostředí. Kdo olej do kanalizace vylil, je předmětem šetření policie, z dosavadních poznatků je podle Včeláka zřejmé, že se tak stalo v Rymaních, v lokalitě Višňovka.

„Obsluze čistírny se naštěstí podařilo zachytit podstatnou část látky, která do ní přitekla, takže nedošlo ke kolapsu systému. Do Bojovského potoka díky tomuto zásahu odtekla menší část vylitého oleje a nedošlo k poškození životního prostředí,“ uvedla k tomu Kristina Blaszczyková z 1. SčV a.s.

Hasiči pak u Luckého mlýna likvidovali následky pomocí norné stěny (sorbčního hada), toho budou z místa zásahu odstraňovat až dnes. Pracovníci 1. SčV ještě celý víkend situaci pravidelně monitorovali.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se