Jak si užít léto se psem?

Jak si užít léto se psem?

Je tady čas, kdy majitelé se svými mazlíčky tráví více času venku, cestují po republice nebo i do zahraničí. Pro to, aby společné chvíle nepokazily zdravotní potíže psího parťáka, je důležité psa dostatečně napájet a případně ho vhodně ochlazovat.

Termoregulace psů funguje na jiných principech než ta lidská. U psů se potní žlázy vyskytují pouze na tlapkách, a tak u nich potní žlázy více než k odvádění tepla z těla slouží více ke zvlhčování polštářků. Pes odvádí teplo hlavně změnami ve svém oběhovém systému (roztažením drobných cév a zvýšením tepové frekvence) a pak také vypařováním (to, když zrychleně dýchá s otevřenou tlamou). Větší pozornost si v horkém počasí zaslouží zejména psí junioři i senioři, obézní pejsci a psi s kratším čumákem (buldoček, boxer, mops…). Ti to mají s ochlazováním výrazně složitější.

V letním teplém počasí je pro všechny psy bez rozdílu klíčový pitný režim, pes by měl mít po celý den přístup k čerstvé vodě v dostatečném množství. Samostatnou kapitolu tvoří sportující psi, ať už ve sportovní kynologii, agility nebo v canicrossu. Psím sportovcům je potřeba dopřát vodu 2-3 hodiny před výkonem a v množství, které odpovídá zhruba 15 % jeho tělesné hmotnosti (třiceti kilovému psovi zhruba půl litr, 10 kilovému klidně dvě deci). Aby potřebné množství vypili, pomůže, když jim do misky s vodou dáte trošinku rozmočených granulí, piškotů nebo třeba rozpuštěného sádla (jinak na internetu je pro psí sportovce i bohatá nabídka speciálních sušených směsí rozpustných ve vodě).

V rozpáleném autě ani na „minutku“
Důležité je také udržovat v létě srst psa čistou a vyhnout se zplstnatění a tvorbě „dredů“ u hodně chlupatých pejsků. Udržovaná srst s minimem podsadových chlupů významně přispívá k lepšímu odvodu tepla z celého povrchu těla a zároveň zabraňuje nepříjemnému zapařování kůže pod zacuchanou srstí.

Přirozené mechanismy ochlazování také nefungují ve vlhkém prostředí, kde neproudí vzduch. Při cestování autem je pro psa příjemnější mírně otevřené okénko než klimatizace. Cirkulující vzduch jej ochladí účinněji než samotný pobyt v chladném prostředí.
Psa nikdy nenechávejte samotného v zavřeném autě, i když jde jen o „minutku“. I taková chvilka může vyústit v boj o život vašeho zvířecího kamaráda. Pokud chcete pejska ochladit, vhodné je namočit mu tlapky, břicho, třísla a hlavu vlažnou vodou.

Než vyjedete se psem za hranice všedních dnů
Pokud cestujete se psem nebo kočkou do zahraničí (a to i v rámci EU), musí být zvířata čipovaná, vybavená cestovním pasem a musí mít platné očkování proti vzteklině. Čipování i vystavení pasu provádí veterinární lékař, obojí lze provést relativně „na počkání“ během jedné návštěvy. Je však dobré zajistit si vše dostatečně v předstihu, minimálně měsíc před odjezdem.

Pokud cestujete mimo Evropskou unii, mohou se požadavky pro přesun zvířat u jednotlivých států lišit (některé státy vyžadují vyšetření protilátek proti vzteklině, případně odčervení v určité době před cestou…). Při cestování do oblastí jižní Evropy doporučujeme ošetřit zvířata přípravkem, který odpuzuje bodavý hmyz a zároveň působí proti srdečním červům.

Jak poznáme, že je pes přehřátý?
Zrychleně dýchá, sliní a kolem tlamy se může objevit pěna. Také reaguje neobvykle, je nervózní, dezorientovaný, odmítá hru, nereaguje na povely. V závažných případech je malátný nebo dokonce neschopný pohybu, silně se zadýchává a kašle, až ztrácí vědomí.
Důležité je psa zchladit – ale pozor, ne šokově, ale pozvolna. Vlažnou vodou ochladit zejména třísla, břicho, hlavu, zkusit psa napájet a zajistit dostatek čerstvého vzduchu. Co nejdříve pak vyhledat veterinárního lékaře.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se