Radní zadali architektům nového školního Pavilonu upravit projekt parku ve vnitrobloku mezi školou a obytnými domy. Do jeho původní podoby totiž mohla promluvit i veřejnost.

Kvůli riziku zpoždění stavby schválili radní výjimku ze zásad pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu a dodavatele projektu nesoutěžili, ale obrátili se přímo na architektonický ateliér GRIDO, Architektura a design, s.r.o., který zhotovil jak projekt pavilonu, tak původní projekt parkových úprav v jeho okolí.

„Vzhledem k tomu, že lidé měli možnost navrhovat, co by v parku mezi školou a okolními domy uvítali, došlo k situaci, že se tyto návrhy neshodují s původním projektem a ten je třeba ve vzájemné součinnosti upravit. Za normálních okolností bychom dodavatele projektu samozřejmě soutěžili a tím pravděpodobně ušetřili v řádu tisíců korun. Za současné situace by tím ale došlo ke zpoždění stavby s možnými dopady v řádu milionů korun, což by nedávalo žádný smysl,“ vysvětluje starostka Magdaléna Davis, proč radní schválili výjimku ze zásad pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu a vypracování projektu zadali „napřímo“.

Nejdůležitějším prvkem budoucího parku bude zemní val, který vytvoří jednak hlukovou bariéru mezi školou a okolními bytovkami, a jednak do rovinatého prostoru přinese jakýsi krajinný prvek. Po jeho hřebeni povede sypaná cestička a malý mostek, který propojí rozdělení valu průchodem se zpevněnou plochou.

Studie počítá i s hřištěm na parkour

Na základě podnětu veřejnosti chce město do parkových úprav začlenit i hřiště na parkour poblíž staré školní budovy, které by využívala základní škola pro hodiny tělocviku a v odpoledních hodinách by bylo otevřené i pro ostatní starší děti.

 

Studie hřiště pro starší děti.

Podle jejích slov je ale stavba parkourového hřiště vázaná na to, jestli na ni město získá dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, která by odhadované náklady ve výši zhruba jednoho a půl miliónu korun pokryla ze šedesáti procent.

„Naší vizí je pokusit se udělat všechny související hrubé stavební práce v jednom roce tak, aby při otevírání budovy Pavilonu, doufejme na konci letošního léta, bylo i jeho okolí hotové natolik, že se tam už nebudou muset vracet bagry a jiná těžká technika. Nechceme už totiž obtěžovat obyvatele okolních domů dalším hlukem a prachem,“ uvádí starostka a dodává, že s ostatními podněty občanů v podobě například prvků zeleně či altánů město počítá do budoucna, v letošním roce ale na ně podle jejích slov nedojde.