V Mníšku bude chytře svítit desítka lamp

V Mníšku bude chytře svítit desítka lamp

Mníšek díky zapojení do pilotního programu Města budoucnosti pro začátek získá zdarma deset chytrých lamp veřejného osvětlení.

Tato novinka vyplynula z lednového semináře pořádaného Středočeským inovačním centrem. To pomáhá obcím v regionu se zapojováním moderních technologií. Nasměrování do veřejného osvětlení se nabízí, protože tuto oblast řeší z hlediska nákladů na pořízení, provoz i údržbu každé město. „Veřejné osvětlení navíc generuje světelný smog, a to začíná být poměrně velký problém, protože stále víc lidí trápí potíže se spánkem a často se to pojí s modrým spektrem světla, které se v lampách vyskytuje,“ uvádí starostka Magdaléna Davis.

Podle jejích slov by chytré osvětlení města nemělo obsahovat modrou složku, mělo by svítit, když je to třeba, a může plnit i další funkce. „Domluvili jsme se s představiteli Inovačního centra, že Mníšek dostane zdarma deset aplikací na chytré veřejné osvětlení
a my vybereme LED lampy, vhodné k instalaci ze strategického hlediska. Základní parametry zatím jsou, aby lampy svítily, pokud v jejich blízkosti procházejí lidé nebo projíždějí auta, a jinak své světlo ztlumily. A aby na ně šla zároveň instalovat čidla monitorující například na znečištění ovzduší a do budoucna i kamery pro kamerový systém,“ vysvětluje starostka a říká, že zapojení Mníšku do pilotního projektu Města budoucnosti přinese městu výhodu i v tom, že bude o krok napřed z hlediska dotací.

„Smyslem není v první řadě přesvědčovat občany, proč jsou inovace dobré, ale jejich prostřednictvím zjednodušovat lidem život. Kdyby se nám podařilo třeba jen zredukovat světelný smog a lidem se bude lépe spát, tak si myslím, že to bude skvělý výsledek,“ dodává Magdaléna Davis.

 

foto: Petr Marhoul

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se