Obce mohou budovat nádrže na dešťovou vodu

Obce mohou budovat nádrže na dešťovou vodu

Ministerstvo životního prostředí podporuje dotací ve výši jedné miliardy korun projekty takzvané velké dešťovky pro obce.

V návaznosti na extrémní sucha posledních let chce rezort životního prostředí pomoci zlepšit hospodaření se srážkovou vodou. Pro obce a města to znamená například to, že mohou postavit velké nádrže pod komunikacemi. A pro občany možnost vybudovat na svém pozemku malý rybník. Pomoci tomu má i novela stavebního zákona, která by umožnila stavět rybník do 2 hektarů pouze na ohlášení.

Program Velká dešťovka ale dává zelenou i „zeleným“ střechám, výměně nepropustných povrchů a odvodnění. Podle údajů ministerstva životního prostředí si obce dosud zažádaly o více než 60 milionů korun, nyní mají k dispozici další miliardu poskytovanou z evropských fondů.

Na boj se suchem cílí také pokračující program dešťovka pro domácnosti, ze kterého rezort životního prostředí podporuje zakoupení a instalaci nádrží na shromažďování dešťové vody určené k zalévání nebo splachování či systémy na přečištění vody.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se