Nenechávejte v horku zvířata v uzavřeném autě

Nenechávejte v horku zvířata v uzavřeném autě

Zvířata se neumějí potit jako lidé, takže se nadbytečného tepla zbavují zrychleným zkráceným dýcháním.

Nenechávejte domácí zvíře v zaparkovaném autě, protože může dojít k jeho přehřátí s fatálními důsledky. V zavřeném automobilu může vzrůst teplota během pár minut na padesát i více stupňů Celsia.

Zvířata se neumějí potit jako lidé, takže se nadbytečného tepla zbavují zrychleným zkráceným dýcháním. Při něm ztrácejí vodu a dochází k jejich dehydrataci. Jak teplota v autě stoupá, zvířata přestávají mít fyziologickou schopnost udržet stálou tělesnou teplotu a dochází k jejich přehřátí. Přehřátá zvířata mohou být otupělá, zmatená a neschopná koordinace pohybu. Přehřátí může vést ke křečím, kómě a v nejhorším případě až k úmrtí zvířete.


Teplota venku

Teplota v autě

24 °C

48 °C

25 °C

50 °C

27 °C

59 °C

32 °C

62 °C

34 °C

63 °C

 

Pokud už musíte na chvíli nechat zvíře v autě, zaparkujte ho do stínu a nechte pootevřené okno alespoň do poloviny. Nejlepší variantou je nechat zvíře doma. Nejen, že zvířeti v zaparkovaném autě mohou lidé nenávratně zdravotně ublížit, ale zároveň se tím mohou dopustit trestného činu týrání zvířete.
Lidem, kteří v horku nechají v autě zavřeného psa, může hrozit pokuta až půl milionu korun, nebo odnětí svobody až na šest měsíců podle § 303 trestního zákona č. 40/2009 Sb.

Jak postupovat v případě přehřátí zvířete?
Přehřáté zvíře je třeba okamžitě přemístit pryč z přímého slunce do stínu nebo do chladné místnosti. Dále se zvíře sprejuje chladnou, ale ne ledovou vodou. Do podpaží a slabin zvířete se doporučuje vložit plastové sáčky s chlazenou vodou. Zvíře, které je ošetřeno veterinárním lékařem do 90 minut od přehřátí, má větší šanci na přežití.
V žádném případě nedoporučujeme ponoření zvířete do ledové lázně nebo chladné vody. To způsobuje zúžení povrchových cév a další zvýšení vnitřní teploty.

Na co si dát především pozor?

  • Pozor také na uvazování psů na přímém slunci např. u obchodního domu či restaurace.
  • Nenechávejte psa na balkóně, když odcházíte z bytu.
  • Pozor na psí náhubky, které neumožňují dýchání s otevřenou tlamou. Ty mohou být velmi nebezpečné. Tyto náhubky jsou jen pro krátkodobou fixaci např. ve veterinární ordinaci. V žádném případě neslouží na běžné nošení. Katastrofálně může dopadnout kombinace psa s takovým náhubkem a rozpáleného autobusu či tramvaje. Tyto látkové náhubky jsou lehké, skladné a někdy si je lidé záměrně berou na cestování se psem. Po jízdě je lehce mohou dát do třeba do kapsy.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se