Lítačka pomůže školákům dorazit do školy včas

Lítačka pomůže školákům dorazit do školy včas

Stálý nárůst počtu školáků v mníšecké základní škole s sebou přinesl i zvýšenou poptávku po autobusové dopravě.

V některých částech města zatím spoje do školy nejsou, jiné jsou již od začátku školního roku 2019/2020 trvale přetížené, jako například spoj ze Stříbrné Lhoty, který po cestě přes Kvíkalku a Staré sídliště každodenně dopravuje do školy bezmála 40 dětí, a dosavadní minibus svou malou kapacitou přestal přepravě školáků vyhovovat. V říjnu proběhlo jednání mezi starostkou Magdalénou Davis a provozovatelem autobusové dopravy Martinem Uhrem a kapacita na této trase bude přechodně navýšena (minibus nahradí záložní velký autobus) až do prosince, kdy dojde, ve spolupráci s ROPID, ke změnám v jízdních řádech a trvalému přesunu většího autobusu na tuto trasu.
O dalším navyšování školních spojů proběhnou jednání s ROPID i dopravcem v průběhu října a listopadu 2019.

Platby v hotovosti zdržují
Díky zvýšené pozornosti na spoj ze Stříbrné Lhoty však vyšla najevo jedna důležitá skutečnost, která je univerzálního charakteru a zároveň má negativní dopad na dodržování jízdního řádu. Jedná se o dobu nástupu do autobusu, která se u většího počtu dětí platících hotově významně prodlužuje, takže přestože autobus vyráží z původní destinace včas, v každé zastávce nabírá čím dál tím větší zpoždění, a vzhledem k nutnosti dodržování rychlostních limitů pak přijíždí ke škole s 10ti minutovým zpožděním, což je pro školní děti velmi nepříjemné.

Zdržení vyřeší Lítačka
Vzhledem k návaznosti na další jízdní řády bohužel není možné posunout dobu odjezdu na dřívější čas tak, aby spoj dorazil ke škole dříve. Problém by ale bylo možné vyřešit, pokud by rodiče dětem zakoupili tzv. Lítačku. Nástup s Lítačkou je, na rozdíl od platby v hotovosti a tisku lístku, bez jakéhokoli zdržení, dítě během nástupu pouze přiloží Lítačku ke čtečce a plynule postupuje dále do autobusu. Lítačku lze zakoupit buď osobně na expresní přepážce ve Škodově paláci v Jungmannově ulici 35/29 na Praze 1, na kontaktních místech DPP nebo ji lze pořídit z pohodlí domova online přes v e-shop DPP.

Pořízení Lítačky je snadné
Pro online nákup je třeba se nejprve zaregistrovat na webových stránkách PIDLÍTAČKA. Po přihlášení jděte do záložky Identifikátory a přes možnost Správa karty Lítačka se dostanete až k žádosti. Tu vyplňte a odešlete. Předem si připravte barevnou průkazovou fotografii, kterou budete vkládat do žádosti. Za první kartu při vyzvednutí na pobočce zaplatíte 100 Kč, při zaslání poštou Vás bude první karta stát 50 Kč. Na vyřízení žádosti je 30 dní, zpravidla však kartu dostanete již během 2 týdnů.

S Lítačkou ušetříte čas i peníze
Pokud si chcete spočítat, jakou částku pak zaplatíte na předplatném, na stránkách PID najdete záložku TARIFNÍ KALKULAČKA, kde zvolíte věk dítěte, počet cest týdně, délku jedné cesty, možnost cestování (Jen po Praze, Mezi Prahou a regionem, Jen po regionu) a číslo pásma (Mníšek leží v 3. pásmu). Pro představu, jedna jízda ze Stříbrné Lhoty ke škole stojí 3 Kč, Lítačka na 1 měsíc stojí 75 Kč, na 3 měsíce 190 Kč a na 12 měsíců 752 Kč. Kompletní informace o tarifech a cenách najdete na PID, Kalkulátor ceny jízdného v PID.

Pokud tedy máte doma dojíždějícího školáka, který si stěžuje na pozdní příjezdy autobusu do školy, pořiďte mu Lítačku. Stanete se tak součástí řešení. 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se