Karel Kryl strávil půlku života v „Mníšku pod Alpou“

Karel Kryl strávil půlku života v „Mníšku pod Alpou“

Básník a písničkář Karel Kryl žil v letech 1944-1994.

V sobotu 9. listopadu 2019 si od 19. hodin připomeneme ve velkém sálu Pavilonu geniální tvorbu básníka a písničkáře Karla Kryla. V podání uskupení Arpeggio zazní jeho největší hity v netradiční úpravě pro zpěv, kytaru, klarinet a harfu.

Pro znalce a fanoušky díla Karla Kryla nebude jistě novinkou, že bavorský Mnichov, město, ve kterém našel svůj druhý domov, poeticky nazýval „Mníškem pod Alpou“. Vtipně tak parafrázoval název našeho města.

Karel Kryl se v září 1969 nevrátil z hudebního festivalu konaného v Německé spolkové republice, kde následně požádal o politický azyl. Dlouhých 20 let zde prožil v emigraci, a čeští a slovenští posluchači jej v té době znali hlavně z pašovaných desek či vln Rádia Svobodná Evropa. Jeho song „Bratříčku, zavírej vrátka“ se stal symbolem odporu proti srpnové okupaci Československa.
Kryl nikdy o německé občanství nezažádal, a na rozdíl od jiných politických exulantů a emigrantů, si ponechal po celou dobu československé státní občanství.
Do Prahy se vrátil až po sametové revoluci koncem listopadu 1989, ale až do své předčasné smrti se pohyboval mezi německým „Mníškem pod Alpou“ a Československem.

Ve svém „Mníšku pod Alpou“ zemřel na infarkt 3. března 1994. Pohřben je na břevnovském hřbitově v Praze.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se