Mníšecké náměstí ozdobil dubový Mnich

Mníšecké náměstí ozdobil dubový Mnich

Mnich stojí před kostelní zdí.

Během tradičního Knoflíkového trhu byla v neděli 1. prosince 2019 před kostelní zdí odhalena socha Mnich.

Socha vznikla na sochařském sympoziu v Bratřínově, které probíhalo letos v srpnu. Z dubu ji vytvořila sochařka a malířka Jitka Kůsová z Klášterce nad Ohří. Samotné řezání Mnicha trvalo pět dní, ale práce na soše zabrala další týdny příprav.  Modelování návrhu z hlíny zabralo dalších 14 dní, vymyslet její podobu znamenalo ovšem pro autorku čas, který ani nepočítala.

Jak je uvedeno i na ceduli, socha připomíná legendu, podle které při výstavbě nové osady vydatně pomáhali benediktinští mniši z kláštera na Ostrově u Davle, kteří na stavbu poskytli dřevo, a tak lid z vděčnosti nazval svou novou osadu Mníškem.
Socha nepůsobí na první pohled staticky, ale zobrazuje činnost, které se mniši ve středověku věnovali. Mnich s přivřenýma očima medituje, zatímco seje zrno a zároveň rozsévá víru i vzdělanost.
Odkazuje tak na heslo mnišského benediktinského řádu: Ora et labora (v překladu: Modli se a pracuj).

Destička umístěná na podstavci popisuje legendu o mniších a Mníšku.

Socha Mnicha není jediným dílem Jitky Kůsové v Mníšku pod Brdy a okolí.
V Kytíně se nalézají hned její dvě sochy. U hřbitova stojí Kája Mařík a na návsi Pieta.
Pro Novou Ves pod Pleší vytvořila Jana Amose Komenského (stojí před místní ZŠ).

Před kytínským hřbitovem najdete Káju Maříka. Předlouhou pro vytvoření sochy byla fotografie autorčina bratra.
Pieta zdobí kytínské náměstí. Znázorňuje ženu, jíž válka vzala syna i muže. Zbyly jí jen ruce, které už nemají koho objímat.

 

Busta J.A. Komenského stojí před novoveskou základní školou.

Jitka Kůsová roz. Valevská (* 1962 v Chomutově)
Sochařka a malířka. Je členkou Unie výtvarných umělců v Teplicích a International Association of Art.
Absolvovala SPŠ keramickou v Karlových Varech, obor výtvarné zpracování keramiky a porcelánu, návrhářství tvaru u Ak. sochaře Miroslava Strnada. Poté studovala Lidovou konzervatoř v Ústí nad Labem, obor výtvarné umění u Ak. malíře Pavel Bergra.

Samostatné výstavy měla zejména v severočeských městech: Klášterci nad Ohří, Karlových Varech, Chomutově, Teplicích, Litoměřicích, Mostě, Kadani, Litvínově a dalších. Vystavovala také v Německu: v Neuhausenu u Stuttgatu a saském Mauersbergu.
Její díla byla v zahraničí k vidění také v rámci výstav v Rakousku (Vídeň), Německu (saský Annaberg Buchholz a Pirna), Švýcarsku (Büren an der Aare), Lichtenštejnsku a Itálii (putovní výstava v italských městech –„Castello Tesino“).

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se