Jak bude vypadat Předčasný Silvestr 2020?

Jak bude vypadat Předčasný Silvestr 2020?

Ohňostroj nad mníšeckém kostelem při Předčasném Silvestru 2019.
Až do konce února 2020 máte možnost hlasovat o tom, jak jste spokojeni s akcí Předčasný Silvestr, nebo se vyslovit pro některou z navrhovaných změn.
V posledním čísle Zpravodaje městečka pod Skalkou (č. 292/293) vyšel článek, který se zabývá budoucností této akce. Pod článkem byl k dispozici anonymní hlasovací formulář, jehož prostřednictvím se můžete do ankety zapojit.
Pokud jste ještě nehlasovali a Zpravodaj s anketním formulářem již nemáte k dispozici, nezoufejte, protože u každé sběrné nádoby (boxu) je ještě několik vytištěných lístků.
Sběrné nádoby se nacházejí na čtyřech místech:
  •  na podatelně MěÚ
  •  v ZŠ Komenského 420
  •  v prodejně Albert na náměstí F.X. Svobody
  •  v prodejně na starém sídlišti v ulici 5. května
Děkujeme za projevený zájem o dění v Mníšku. Vašich názorů si vážíme. Výsledek hlasování bude předán na jednání rady města.
——————————————————————————————————
Předčasný Silvestr 2019 je již minulostí a pomalu začínáme plánovat oslavy pro tento rok. Vrcholem loňských oslav byl tradiční ohňostroj nad kostelem, který si, podle reakcí na facebookových stránkách pochvalovala většina uživatelů. Našly se samozřejmě i takové hlasy, které ho kritizovaly kvůli hlučnosti a jejímu negativnímu dopadu na domácí mazlíčky a volně žijící zvířata.
Mnoho měst hledá způsoby, jak vyhovět vkusu a přání svých obyvatel, kteří se dělí na zastánce klasického ohňostroje a na příznivce nehlučných show jako je např. videomapping nebo laserová show. Rozhodli jsme proto oslovit mníšecké obyvatele s dotazem: jak by si představovali show spojenou s Předčasným Silvestrem do budoucna. Variant se nabízí hned několik. Kromě zmiňovaného ohňostroje, který Předčasný Silvestr provází již od samého počátku v roce 2004, se nabízí tzv. tichý ohňostroj, laser show, videomapping nebo koncert.
KLASICKÝ OHŇOSTROJ se pro nás stal již tradicí, kterou se s končícím rokem loučíme v Mníšku již 16 let.
Tato oblíbená světelná a zvuková show vyšla loni město na 38 525 Kč s DPH. Příznivci klasického ohňostroje upozorňují i na skutečnost, že termín jeho odpálení je v Mníšku vždy řádně ohlášen prostřednictvím komunikačních kanálů města (tištěný Zpravodaj, SMS InfoKanál, webové stránky, oficiální facebookový profil města, plakáty na nástěnkách), a tak se na něj mohou chovatelé domácích zvířat předem připravit. Show trvající 6 minut tak nikoho nemůže zaskočit nepřipraveného.
TICHÝ OHŇOSTROJ obsahuje pouze přízemní světelné efekty a nedoprovází ho žádný hluk, takže je vůči zvířatům ohleduplný. Používá se při něm totiž nehlučná pyrotechnika, která může být případně sladěna s hudebním doprovodem. Tichý ohňostroj je ale limitován výškou, do které je odpalován. Vystřeloval by pouze do výšky zhruba deseti až dvaceti metrů, takže by jej viděli pouze lidé stojící v blízkém okolí. Má tedy své limity, a tak je spíše komorní záležitostí hodící se pro menší skupinu lidí, např. pro zahradní slavnost, ale ne už pro akce, které navštíví stovky diváků.
LASER SHOW je oblíbenu atrakcí především v uzavřených místnostech jako jsou diskotéky, nebo ve aquaparcích či nad vodními plochami, které snadno vytvoří mlhu, do které pak směřují laserové paprsky.  Rizikem může být venkovní projekce, která je závislá na aktuálním počasí, protože pokud prší, nebo fouká silný vítr je nerealizovatelná. Vytvořenou mlhu, ve které lze laserové efekty sledovat, totiž odfoukne vítr. Tuto zkušenost mají ve Svitavách, kde náhlý poryv větru zničil jejich laserovou show při vítání nového roku 2017.
VIDEOMAPPING je ze všech uvedených variant technicky a organizačně nejnáročnější, a tudíž i nejdražší. Náklady vznikají především se zajištěním veškeré projekční techniky, ozvučení, kreativního návrhu, scénáře, režie, výrobou animací, hudebního podkresu a ruchy a samozřejmě personálním zajištěním. Nikoli nepodstatným problémem by bylo najít v Mníšku vhodnou projekční plochu pro videomapping, aby ji mohl pohodlně sledovat co největší počet diváků.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se