Na mníšecké radnici opět zavlála tibetská vlajka

Na mníšecké radnici opět zavlála tibetská vlajka

Vlajka v rukách starostky Mníšku pod Brdy Magdaleny Davis.

Město Mníšek pod Brdy se 10. března 2020 opět připojilo k akci Vlajka pro Tibet a na budovu radnice umístilo tibetskou vlajku.

I my chceme poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu a tak i na našem úřadě visí jeden z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané používají při nenásilných protestech.
Vlajka pro Tibet je každoroční mezinárodní kampaň konaná vždy 10. března na výročí Tibetského národního povstání, které započalo 10. března 1959, kdy v hlavním městě Tibetu – Lhase – propukla revolta odpůrců čínského komunistického okupačnímu režimu.

Cílem této akce je poukázat na porušování lidských práv v Tibetu formou vyvěšení tibetské vlajky.

Popis vlajky:
Uprostřed vlajky je bílá zasněžená hora pod tmavě modrým nebem symbolizující Tibet, na jejímž vrcholku září žluté slunce symbolizující radost ze svobody, blahobyt a duchovní a materiální štěstí všech živých bytostí v Tibetu. Za sluncem je šest červených pásů zastupujících původních šest kmenů Se, Mu, Dong, Tong, Du a Ra, které jsou považovány za předky Tibeťanů. Kombinace těchto pásů s barvou oblohy symbolizuje nepřetržitou ochranu duchovních nauk a světského života. Před horou stojí dva sněžní lvi s plápolající hřívou reprezentující sjednocení duchovního a světského života. Ve svých zdvižených tlapách drží tříbarevný drahokam, který představuje Buddhu, dharmu a sanghu. U jejich nohou leží dvoubarevný drahokam symbolizující správné etické chování založené na deseti buddhistických ctnostech a šestnácti způsobech lidského chování. Vlajka je ze tří stran žlutě lemována. Toto lemování představuje zlato jako symbol Buddhova učení. Strana bez lemu pak vyjadřuje otevřenost Tibetu vůči nebuddhistickému učení.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se