V Pavilonu promítneme film o válečném pilotovi Pavlu Vranském

V Pavilonu promítneme film o válečném pilotovi Pavlu Vranském

Pavel Vranský v Sýrii. Foto: Wikipedia.org

Spolek Rorejs ve spolupráci s městem Mníšek pod Brdy a organizací Post Bellum si vás dovolují pozvat na promítání filmu PAVEL VRANSKÝ – MUŽ NA TŘECH FRONTÁCH.

U příležitosti oslav 75. výročí konce 2. světové války vás zveme na promítání filmu o osudech brig. gen. v.v. Pavla Vranského, bojovníka od Tobruku a čsl. válečného letce.
Po skončení promítání bude následovat beseda s autorem filmu Petrem Zemánkem.

Akce se uskuteční ve středu 10. června 2020 od 19:30 ve velkém sálu mníšeckého Pavilonu.

Dobrovolné vstupné bude poukázáno na účel projektu Skautská klubovna v Mníšku pod Brdy.

Pavel Vranský v plukovnické uniformě před povýšením na brig. generála. Foto: StopyPaměti.cz

Pavel Vranský se narodil 29. dubna 1921 v Lipníku nad Bečvou, dětství prožil ve Frýdlantu nad Ostravicí, později rodina žila v Ostravě. Studoval gymnázium a učil se na mlékařsko-sýrařské škole v Kroměříži. V roce 1939 odešel (stejně jako jeho otec) do Polska a dále do SSSR. Prodělal výcvik u československé vojenské jednotky a v roce 1941 byl zařazen k československému vojsku na Blízkém východě. Zúčastnil se bojů u Tobrúku, poté se přihlásil k americkému protiponorkovému letectvu, konec války jej zastihl v Británii. Po návratu do Československa létal na upraveném vojenském letounu Liberator mezi Prahou a Londýnem jako dopravní letec. V padesátých letech měl jako každý člen západních jednotek problémy a v době největších protižidovských štvanic si raději změnil jméno: původně se jmenoval Wechsberg. Později mohl znovu pracovat u ČSA. V 55 letech odešel do důchodu, spolu s manželkou pořádali rekreační dětské pobyty např. v Jizerských horách. Byl nositelem řady britských i českých vyznamenání. Zemřel 24. června 2018 v Praze. Jeho bratr žil v Izraeli, matka zemřela v koncentračním táboře.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se