Písničkář Jan Řepka přijede na mníšecký koncert na kole

Písničkář Jan Řepka přijede na mníšecký koncert na kole

Jan Řepka vyznává alternativní životní styl, bez auta a bez mobilu

V úterý 4.8. 2020 vystoupí od 19 hodin v kavárně Malý mnich písničkář JAN ŘEPKA se svými PÍSNĚMI O DVOU KOLECH. 

Pražský písničkář Jan Řepka patří k výrazným hlasům mladší písničkářské generace. Vedle své původní tvorby vycházející z klasické folkové tradice 70. a 80. let představí také své překlady písní švýcarského původu (zejména od „bernského Kryla“ Maniho Mattera).

V Mníšku se představí vůbec poprvé. Za sebou má však tisíce kilometrů v pedálech, stovky koncertů nejen V ČR, ale také ve Švýcarsku, Německu, Polsku a Slovensku, nominaci na album roku (Anděl 2016) a hlavně přes 300 písní v repertoáru.
Zvláštní kapitolu tvoří jeho cyklotúry, kdy si veškeré vybavení vozí sám na nákladním kole. Zatím nejdelším koncertním turné byla Česko-slovensko-polská hudební cyklotúra 2011. Cesta vedla třemi státy, měřila více než 1 900 km a v jejím průběhu odehrál Jan Řepka 26 koncertů.

„Honza Řepka mi je se všemi svými aktivitami sympatický: jako neúnavný pořadatel koncertů, jako člověk, který pro českou scénu objevuje zajímavé tváře ze světa, jako člověk, který si jde tvrdošíjně za svými cíli. Blízký je mi jeho alternativní styl života (na koncerty bez auta, dlouhá léta bez mobilu). Příjemné je i to, že v době, kdy klasičtí písničkáři dávno nejsou svědomím národa, se Řepka neobklopuje kapelou, nerapuje, nepoužívá elektronické mašinky. Doprovází se pouze na akustickou kytaru a harmoniku jako Dylan před rokem 1965 nebo Merta na svém slavném záznamu z Malostranské besedy,“ řekl o něm hudební publicista Milan Tesař.

Tragikomickou píseň o Eskymákovi (přebásněnou do češtiny) z pražského koncertu (2010) najdete na Youtube.

Jan Řepka (* 1982) je český písničkář, textař, zpěvák, skladatel a kytarista. Hraje také na harmoniku. Na české písničkářské scéně se pohybuje od konce 90. let. Osm let působil v duu Nestíháme, od roku 2010 vystupuje sólově nebo se zpěvačkou Josefinou Žampovou. Ostruhy si vydobyl zejména jako překladatel bernského barda Maniho Mattera. Po deset let ale také vedl pražský hudební cyklus Open Mic, kde naopak sám jako hostitel uvedl více než 500 různých autorů. Vydal vlastním nákladem dvě sólová alba Čistý byl svět a Rozjímání o sendviči, za které byl nominován na Anděla.

Na svůj mníšecký koncert vyrazí zpod pražského Palackého mostu ve 13:00 a po třech hodinách by měl dorazit ke kavárně Malý mnich.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se