Skalecká pouť 2020 se uskutečnila díky zodpovědnosti radnice

Skalecká pouť 2020 se uskutečnila díky zodpovědnosti radnice

Hvězdou letošní Skalecké pouti byl Václav Noid Bárta.

Letošní Skalecká pouť byla v mnoha ohledech jiná, než její předchůdkyně, a ještě koncem června nebylo vůbec jisté, zda se uskuteční. Připravovala se již od jara v atmosféře vládou nařízených bezpečnostních opatření, které omezovaly počty osob ve veřejném prostoru. Řada českých i moravských měst totiž, vzhledem k těmto nařízením, své větší akce pro letošek rušila a přesunula na příští rok.

Město, jako její hlavní pořadatel, se nakonec rozhodlo, že se největší kulturní akce roku uskuteční a přizpůsobilo tomu celou organizaci poutě. Muselo se vypořádat s povoleným maximálním možným počtem návštěvníků hromadné akce, který byl stanoven na 1 tisíc lidí nebo přistoupit k rozdělení účastníků do několika sektorů, což se ukázalo jako vhodnější řešení. Nechalo si vypracovat podrobný bezpečnostní audit, který pomohl zvýšit bezpečnost návštěvníků a dal návod na řešení případných mimořádných a těžko předvídatelných situací. Vzhledem k očekávanému počtu návštěvníků pouti, který se každoročně pohybuje kolem 2,5 tisíce lidí, byla pouť rozdělena do tří sektorů, které byly od sebe dostatečně vzdáleny za dodržení stanovených hygienických podmínek. Skalecká pouť 2020 se tak mohla uskutečnit v původně plánovaném termínu v sobotu 18. července.

https://www.youtube.com/watch?v=jgWFXT8QDnQ&feature=youtu.be

Liturgická část se odehrávala tradičně v Barokním areálu Skalka. Na slavnostní mši, celebrovanou Leošem Ryškou SDB, dorazily s procesím z kostela sv. Václava desítky poutníků, které doprovázel hudební soubor Ritornello. Po mši následoval koncert Veroniky Spiegelové & Naboso, na kterém zazněly písně z repertoáru Zuzany Navarové, Radůzy a dalších. V rámci odpoledního programu ještě proběhla Pobožností Křížové cesty u skaleckých kapliček a zájemci mohli nahlédnout do Poustevny se sousoším Pieta od Jana Brokoffa.
Zábavný sektor s tradičními pouťovými atrakcemi pana Helfera, které bývaly v posledních letech v předzámčí, byl přesunut na rovnou plochu mezi Komenského ulici a dálnici D4. Tuto lokalitu si vybrali a s městem a soukromými vlastníky pozemků její pronájem dojednali sami provozovatelé lunaparku. O tom, že si i na nové stanoviště kolotočů, houpaček, střelnic a dalších lákadel našly cestu rodiny s dětmi cestu, svědčí jeho velká návštěvnost během všech tří dní, po které tu atrakce stály.
Kulturní sektor na náměstí F.X. Svobody přivítal největší počet návštěvníků. Od 15 hodin zahrála legendy českého bigbítu kapela Brutus, která dala řadě z nich svými hity vzpomenout na mladší léta strávená na zábavách. Největšímu zájmu fanynek se těšil Václav Noid Bárta, který, jako avizovaná hlavní hvězda letošní pouti, rozhodně nezklamal. Ve spojení s doprovodnou skupinou Bek Bek předvedl dynamickou koncertní show a rozpohyboval celé náměstí. Program na náměstí svým hardrockovým projevem přitvrdila kapela Boothers s baskytaristou Romanem Freislebenem, kterého místní také znají jako vedoucího skautů.
Nezapomnělo se ani na dříve narozené, které v příjemném prostředí farní zahrady bavila krojovaná dechovka Květovanka.

Duchovní zážitek dopřálo mníšeckému publiku nedělní vystoupení čtyřčlenné vokální formace Let´s Go v kostele sv. Václava, která tu zazpívala černošské gospely a završila tak program letošní pouti.

Závěrem je nutné ocenit odvahu, se kterou do pořádání letošní poutě vedení města Mníšek po Brdy šlo a své obyvatele a návštěvníky potěšilo příjemnou kulturně společenskou akcí a nevydalo se pohodlnější cestou ostatních samospráv rušících své městské slavnosti.

Příští ročník Skalecké pouti je plánován na 24. červenec 2021.

Tradiční procesí na Skalku vedl pan farář Jan Dlouhý
Mši na Skalce celebroval páter Leoš Ryška SDB, ředitel Televize NOE
Veronika Spiegelová s kapelou Naboso připomněli tvorbu Zuzany Navarové
Především dříve narozené potěšila na farní zahradě krojovaná dechovka Květovanka
Fanoušci kolotočů a dalších pouťových atrakcí si našli cestu na jejich nové stanoviště na louku za ZŠ Komenského
Poprvé se během Skalecké pouti konaly trhy s farmářskými produkty NAJÍME SE
Do Mníšku zavítala bigbítová legenda Brutus
Kulturní program na náměstí uzavírali Booters
V rámci poutě tradičně otevřeli svou zbrojnici hasiči
Jejich chloubou je cisternová automobilová stříkačka Praga z roku 1956
V rámci poutě vystavovali tradičně i mníšečtí chovatelé
Pro děti si připravili zábavný program s klaunem, kolotočem na ruční pohon, kušovou střelnicí nebo jízdou na koních
Kulturní tečku za letošní poutí obstarala čtyřčlenná vokální formace Let´s Go

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se