Rymáňské Vánoce: Rozsviťme si Štědrý den

Rymáňské Vánoce: Rozsviťme si Štědrý den

I letos otevřeme rymáňskou kapličku a společně zapálíme štědrodenní svíčky. Přijďte si s celou rodinou pro malinkou dávku nefalšované vánoční atmosféry. Třeba tak společně vytvoříme novou tradici.

Před třemi lety to bylo poprvé, co jsme s několika sousedy shodli, že bychom rádi vykouzlili vánoční atmosféru i u nás, v Rymani. Advent jsme do té doby mohli zaznamenat jen díky výzdobě soukromých zahrad a domů, žádné veřejné místo se dříve nezdobilo. A tak nás napadlo ozdobit stromeček a vybrali jsme pro něj prostor před zdejší kapličkou u vlakové stanice. Rodině Hladíkově bych chtěl tímto poděkovat, neboť to byli právě oni, kteří tehdy zakoupili a darovali první stromeček v květináči. Do zdobení jsme od začátku chtěli zapojit především děti a jejich rodiče. Po vsi jsme roznesli plakáty, jež o tom obeznámily ostatní sousedy, a pak už nezbývalo než čekat, jestli, a jakou, to bude mít odezvu.

Už vloni byla
světýlka na stromečku
i ozářená kaplička

Měl jsem radost, když jsem o pár dnů později uviděl náš první veřejný stromeček zkrášlený vánočními řetězy a ozdobami (dnes už jich mám dvě plné obrovské tašky). V ten okamžik mi bylo jasné, že má smysl pokračovat. Usilovně jsem přemýšlel, jak a čím celou událost příští rok ozvláštnit. Oslovil jsem tedy paní Páterovu, tehdejší místostarostku, s dotazem, zda by město bylo ochotno pořídit stromek i do naší části obce. Vyslovil jsem
i přání, že by nám udělalo radost, kdybychom jej mohli ozdobit také elektrickými světýlky, která by zůstala zapnutá i v noci. Do toho se vložil Vlastimil Kožíšek a přišel s nápadem, že by nebylo od věci rymáňský svatostánek nasvítit rovnou celý, podobně jako kostel na náměstí. O tom se mi původně ani nesnilo! Nakonec se povedlo uskutečnit obojí a vloni jsme si mohli užít jak světýlek, tak ozářené kapličky.

Navíc jsme loni malé i velké sousedy o Štědrém dnu pozvali do kapličky, kde na ně čekaly připravené svíčky se zápalkami. Každý, kdo přišel, si ji mohl symbolicky rozsvítit, na chvíli se zasnít a svátečně se naladit a potěšit se pěknou výzdobou. Na to světlo od svíček byl vskutku mimořádný pohled. Udělalo na mě velký dojem, že nám lidé zanechali i nějaké drobné, ke kterým se něco málo přidá a akci zopakujeme i letos! Jste všichni srdečně zváni!

Luboš Kožíšek,
zastupitel

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se