Cena vody bude letos o něco vyšší

Cena vody bude letos o něco vyšší

foto: Petr Dušek

Oproti minulým rokům si mníšečtí občané napojení na městský vodovod
a kanalizaci mírně připlatí za spotřebovanou vodu.

Zastupitelé města odsouhlasili návrh vodohospodářské společnosti 1. Sčv na cenu vodného ve výši 46,80 korun a stočného ve výši 32,09 korun (bez DPH) pro rok 2019. „Ušetří ti, kteří mají vodu z vlastního zdroje, občané připojení na vodovod a kanalizaci zaplatí oproti posledním rokům přibližně o dvě koruny za kubík vody více. Trend do budoucna by mě být takový, aby se vody spotřebovávalo méně, a ten budeme podporovat,“ uvádí k tomu starostka Magdaléna Davis.

V posledních několika letech se cena vodného pohybovala na přibližně stejné úrovni kolem 45 korun za kubík, po mírném poklesu na 43 korun z loňského roku letos se pro letošek vodné zdražuje. U stočného byl trend opačný: z 32 korun na kubík jeho cena stoupla vloni na 34 korun za kubík, ale pro letošek zastupitelé schválili návrh na snížení ceny opět na 32 korun za kubík.

„Do návrhu ceny 1.Sčv promítla vzrůstající náklady s dodáváním pitné vody a odvodem splaškové vody. Zdůvodnění opírá o řadu indexů, jako jsou ceny energií, úrokové sazby, inflaci a podobně,“ vysvětluje starostka s tím, že na druhé straně dochází k navýšení nájemného, které platí vodárenská společnost městu jako vlastníkovi infrastruktury pro vodovod a kanalizaci za její využívání, a to pro město bude znamenat příjem okolo pěti miliónů korun.

Provozovatel vodohospodářské soustavy každoročně na začátku listopadu předkládá městu k vyjádření návrh na cenu vodného a stočného pro další rok a pokud s ním zastupitelé nesouhlasí, mají možnost navrhnout úpravu do 14. listopadu daného roku. Noví zastupitelé navržené ceny za vodné a stočné pro rok 2019 schválili na svém prosincovém zasedání.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se