Kytín zdobí dubová knihobudka

Kytín zdobí dubová knihobudka

Knihobudka se svým tvůrce Milanem Bezaniukem.

Volnočasový areál pode vsí, který kytínští slavnostně otevřeli letos v srpnu, obohatí originální knihobudka z dubového dřeva. Svému účelu tu bude sloužit od pátku 27. září 2019.

Knihobudka váží bezmála 600 kg, vysoká je 250 cm a jejím autorem je sochař a výtvarník Milan Bezaniuk, který ji na kytínské návsi tvořil 10 dní. Dub, ze kterého vznikla, rostl přibližně 170 let a před čtyřmi lety ho pokáceli v rámci zdejšího sochařského sympozia.

Milan Bezaniuk při výrobě knihobudky na kytínské návsi.
Finální podoba knihobudky se zavřenými dveřmi.
Z návsi ji na místo trvalého umístění převezla těžká technika. Foto: Milan Bezaniuk
Knihobudka už slouží svému účelu. Najít ji můžete ve volnočasovém areálu pode vsí.

Její vzhled autor pojal jako oslavu vědění a moudrosti. Hlavní ozdobný motiv knihobudky představuje sova jako symbol moudrosti, její střecha je ztvárněná jako otevřená kniha. Spodní část představující rozlistovanou knihu dodává dílu dynamiku.

Knihobudka není jediným Bezaniukovým dílem v obci a jejím okolí. Pro Kytín udělal ještě lavičku, v Nové Vsi pod Pleší má sochy vodní víly na rybníku a koně před budovou obecního úřadu. Na letošním sochařském sympoziu vytvořil pro Klínec dřevěný okřídlený zvon. Může se také pochlubit sochou Máří Magdaleny z lipového dřeva, která je zatím umístěna ve Stříbrné Lhotě.

Kůň před obecním úřadem v Nové Vsi pod Pleší upomíná na znak obce.
Vodní víla na novoveském rybníku.
Okřídlený zvon vytvořený pro Klínec. Fotografováno na sochařském sympoziu (2019) na hřišti v Bratřínově.
Socha Maří Magdaleny zdobí okraj lesa v místě, kde začíná stezka ze Stříbrné Lhoty na Skalku.
Lavička v kytínském volnočasovém areálu. Autor na ni použil motivy z obecního znaku: tři květiny a letopočet 1321, kdy je Kytín poprvé písemně zmiňován.

Milan Bezaniuk (* 1972) je sochař a ilustrátor, bydlí v Chomutově. Milan je nadšený samouk, který se dřevořezbářství věnuje zhruba 20 let a přivedl ho k němu kamarád.
Většina jeho děl končí v soukromých sbírkách.
Ilustroval i několik knížek.

 

 

 

 

Použité fotografie: autor článku (není-li uvedeno jinak)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
petr jansky
petr jansky
3 let před

v Kytíně se pořád něco děje.. sochařská sympozia dala vzniknout i této knihovničce.. především ten nápad dělá z pana Bezoniuka významného umělce.. kytínští upravili louku na nádherný oddechový areál, kde jen procházka je osvěžující zážitek.. sportovní atrakce nejen pro děti a dospělé, ba i pro seniory.. přístřešek na grilování.. ping-pongový stůl.. (bude i hřiště).. a to není všechno.. kolem památníku padlých vzniklo nádherné pietní místo, jedním slovem zahrada.. klobouk dolů před p. starostou a nadšenými občany..

Přihlásit se