Ohlédnutí za letošním Štrůdlem

Ohlédnutí za letošním Štrůdlem

Festival zakončil koncert kapely Fekete seretlek.

Letošní 19. ročník rodinného divadelního festivalu Štrůdl probíhal téměř celý mezi kapkami deště. I přes nepřízeň počasí byla ale účast hojná.

Stále větší počet nadšenců si rok od roku užívá tuto sousedskou zábavu, děti pobíhají mezi dospělými popíjejícími kávu z improvizované minikavárny Ludvíka Forsterevicze a všichni se cpou různými druhy domácích závinů.

Páteční podvečer patřil kladenskému divadlu V.A.D, které přijelo na farní píseček se svou aktovkou „Píseček“. Výchova dětí v dnešní společnosti plné rozdílných názorů je těžkým oříškem, není tedy divu, že si to budoucí rodiče chtějí vyzkoušet nanečisto. Na pískovišti se představily tři extrémní typy rodičů: smíš všechno, nesmíš nic a máš všechno. Přišla se inspirovat i paní starostka.

Páteční podvečer patřil kladenskému divadlu V.A.D.

Sobotní program otevřelo brněnské divadlo Kufr představením „Kuželka a Aduši“ plným žonglérských a jiných kejklí (na fotorafii). Zapojilo se i publikum a společně vytvořili živou pyramidu.

Představení „Kuželka a Aduši“ v podání brněnského divadla Kufr.

Následovala již tradiční výtvarná dílna paní Daniely Doubkové. Vytvořené koláče a chlebíčky lákaly k nakousnutí, ale tvůrci včas varovali případné jedlíky před nízkým obsahem mouky a vysokým obsahem lepidla a papíru. Ani další výrobky nezůstávaly za kulinářskou sekcí pozadu a leckteré oko rodiče uronilo slzu dojetí nad zručností svého potomka.

Po obědě jste si mohli dát coby zákusek (kromě štrůdlu) kus od umělecké skupiny Anička a letadýlko „Vivi tady nebydlí“. Anička sama dokázala pomocí mnohahlavé bažiny a dalších zručně ztvárněných dekorací sehrát dramatické i poetické představení o několika postavách. Časový prostor vymezený tímto představením a následujícím divadlem vyplnilo mníšecké skautské středisko interaktivní dílnou skautských dovedností. Mohli jste si tedy vyzkoušet vázání uzlů a vyslechnout při tom zasvěceně dlouhou přednášku Cyrila nebo se pokusit rozluštit nápis v morseovce či zachránit zraněného nešťastníka. Aktivit bylo ještě více, nechte si o tom vyprávět od účastníků.

Odpolední blok zakončilo DS Křoví s jejich Královnou Koloběžkou I., která už po několikáté sklidila zasloužený nekončící potlesk a vzbudila zájem tolika diváků, že se do sálu téměř nevešli.

Divadlo Křoví a jejich Královna Koloběžka I.

Aby si přišlo na své i hudební obecenstvo, byl Štrůdl okořeněn koncertem kapely „Fekete Seretlek“. Tato skupina šesti nadšenců, hudebníků a zároveň absolventů DAMU, umí i z obyčejné lidovky vykouzlit zbrusu nový divadelně-hudební kus a roztančí téměř každého posluchače.

Nezbývá než se těšit na jubilejní dvacátý ročník v roce 2020.

Za organizátory festivalu poděkoval všem, kteří se na letošním ročníku podíleli, Honza Krásný:

 

Chtěli bychom poděkovat všem divákům, účinkujícím a spoluorganizátorům festivalu Štrůdl. Zkrátka Vám, kdo jste se zasloužili o atmosféru, program a chod tohoto sousedského festivalu. Ještě jednou děkujme, bez vás by to nešlo!
Stejně tak bychom se neobešli bez řady podporovatelů. Díky patří zejména městu Mníšek pod Brdy a společnosti L-stav za finanční podporu. Oáze a farnosti Mníšek za azyl. Společnosti J.J.DARBOVEN a Ludvíku Forstereviczovi za provoz kavárny. A též Tiskárně Mníšek za tisk plakátů.

 

Použité fotografie: Filip Hájek

 

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se