Skalecké kapličky jsou středočeskou Památkou roku 2019

Skalecké kapličky jsou středočeskou Památkou roku 2019

Skalecké kapličky vyhrály ve středočeském kole soutěže Památka roku 2019. Foto: Petr Marhoul

Komplex zrekonstruovaných 14 kapliček křížové cesty na Skalce se stal Památkou roku 2019 ve Středočeském kraji. Mníšecký projekt zvítězil v krajském kole této soutěže a postoupil tak do celostátního finále, které se bude konat v březnu v Jihlavě.

Opravy skaleckých kapliček byly dokončeny v roce 2017 a kromě města Mníšek pod Brdy a Středočeského kraje na ni významnou měrou přispěli také občané 100 tisíci korunami z veřejné sbírky. Osazení prázdných kapliček kamennými motivy křížové cesty zhotovil v letech 2018-2019 kameník Martin Mikula. Jím zvolený materiál i způsob zobrazení jsou plně v souladu s charakterem tohoto barokního areálu, a dotváří tak atmosféru této jedinečné kulturní památky. Kromě města Mníšek pod Brdy a místní Římskokatolické farnosti pomohla sochařskou výzdobu financovat další veřejná sbírka, která vynesla 42 490 Kč.

Kapličky byly před rekonstrukcí v dezolátním stavu. Foto: archiv autorky
Po rekonstrukci září kapličky novotou. Foto: archiv autorky

O vítězi krajského kola rozhodli účastníci konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (dále jen SHSČMS), která proběhla 16.1. 2020 v nové budově Národního muzea v Praze. Většina hlasujících dala skaleckým kapličkám přednost před Kapličkou sv. Jana Nepomuckého ve městě Sedlec-Prčice i Parapetní zdí se sochařskou výzdobou před Jezuitskou kolejí v Kutné Hoře.
S vítězstvím v krajském kole se pojí i odměna ve výši 5 000 Kč.

Soutěž každoročně vyhlašuje SHSČMS, kterého je Mníšek pod Brdy členem.  Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnoceny mohou být např. zámek, hrad, klášter, jejich areál, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, charakteristická část zástavby, brownfield, veřejný prostor, park atd.
Soutěží se ve dvou kategoriích podle výše investice: rekonstrukce do 2 mil. Kč bez DPH (v této kategorii uspěl Mníšek) a rekonstrukce nad 2 mil. Kč bez DPH (vyhrál projekt kostela Povýšení sv. Kříže v Bělé pod Bezdězem).

Motivy křížové cesty jsou dílem kameníka Martina Mikuly. Foto: Petr Marhoul

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se