Vyjádření k zaměstnanosti na městském úřadě

Vyjádření k zaměstnanosti na městském úřadě

Vážení spoluobčané,
vzhledem k probíhající diskuzi na facebooku o odchodu zaměstnanců bych se chtěla vyjádřit k problematice zaměstnanosti na městském úřadě.

Myslím, že většina občanů má díky médiím povědomí o situaci na trhu práce v ČR. Trend poslední doby je snižování počtu nezaměstnaných a rostoucí počet volných pracovních míst.
Např. na začátku roku 2017 bylo 143 098 volných pracovních míst a míra nezaměstnanosti dosáhla 5,1 %. V roce 2018 bylo 230 728 volných pracovních míst a míra nezaměstnanosti 3,9 %. . Na konci loňského roku bylo již 340 957 volných pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na 2,9 %.

To jen na úvod. Pokud se podíváte na úřady státní správy nebo samosprávy, určitě najdete spoustu nabídek na volné pracovní pozice. A samozřejmě nejen tam. Ale specifikum spočívá v tom, že kritéria přijetí jsou přísně daná, obzvláště se jedná např. o stavební úřady. Požaduje se příslušné odborné vzdělání, zkouška odborné způsobilosti, popř. praxe, a to vše za tabulkové platy nehledě na to, kolik práce přibylo s novými projekty, výběrovými řízeními, atd.

Nemalým důvodem pro stále neobsazená pracovní místa je také blízkost Prahy. Již jsem o tomto problému, se kterým se potýkáme, jednou psala. Např. náborový příspěvek ke složkám Policie v ČR ve Středočeském kraji je 150 000,- Kč. Tomu opravdu nemůžeme konkurovat. Pokud si zaměstnanec najde volné pracovní místo na krajském úřadě, nepřijde tolik do přímého styku s obyvateli jako např. ve městě naší velikosti, a hlavně dostane za stejný (popř. i menší) objem práce více peněz.

Další téma, o kterém bych se ráda zmínila, jsou výběrová řízení na volné pracovní pozice. Zaměstnavatel se řídí ustanoveními zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků. Je také v jeho pravomoci žádného kandidáta nevybrat , výběrové řízení zrušit a vyhlásit nové. Doplňuji odkaz sice na starší, ale stále aktuální článek:

V Praze platí, že kvantita často převyšuje kvalitu


Pozitiva pro práci v místní samosprávě vidím především v tom, že odpadá dojíždění za prací (pokud zájemce o práci bydlí v Mníšku, jistotu stálého platu a dovolené, nemocenskou a pevnou pracovní dobu, proplacené 3 dny nemoci tzv. sick days, stravenky, příplatek zaměstnavatele na důchodové připojištění. Pro někoho málo, pro někoho dost.

Po 12 letech, kdy byl na radnici 1 starosta, bylo logickým a přirozeným předpokladem, že dojde ke změnám, a to i s ohledem na věk řady zaměstnanců, kteří postupně odcházejí do důchodu.

Stabilizaci personální skladby úřadu přikládáme velkou pozornost. Nová tajemnice úřadu přichází z funkce ředitelky personálního odboru a vytvoření kvalitního kolektivu na úřadu bude jistě její prioritou.

Dana Dalešická
místostarostka

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se