Na Modré pondělí by se nemělo pracovat, kromě hospodyní

Na Modré pondělí by se nemělo pracovat, kromě hospodyní

Ilustrační foto, zdroj: Pexels.com

Modré pondělí připadá letos na 6. dubna.

Modrému pondělí se někdy říká také Velké pondělí. Je posledním masopustním pondělím.
Kde se v křesťanské tradici vzala zrovna modrá barva a proč je tomuto dni takto přezdíváno? V tento den se podle Bible nic zajímavého nestalo. Je však něco, co křesťané o Modrém pondělí dodržují?

Křesťanské zvyky a tradice
Říká se, že je název dne odvozen od modré látky, která se na Modré pondělí věší v kostelích. Podle tradice jsou kostely jsou v tento den zdobeny modrým či fialovým suknem.

Ale proč zrovna tato barva?
Pojmenování je odvozeno z německého „Blauer Montag“, blau znamená jak modrou barvu, tak výraz pro podnapilost či neschopnost práce. O Modrém pondělí by se totiž podle výkladu pověr nemělo pracovat. To ale neplatí pro hospodyňky.

Světské zvyky
Ačkoliv bychom měli o Modrém pondělí zůstávat doma, neznamená to, že bychom se měli vyhnout práci úplně. Pověry říkají, že by hospodyně v tento den měly začít pořádně uklízet.
Svůj “velký jarní úklid” byste si tak pravděpodobně měli nechat právě na tento den.

———————————————————————————————————————————–

Svatý týden začíná Květnou nedělí, následuje Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa a Zelený čtvrtek, který je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. S večerem na Zelený čtvrtek přichází takzvané velikonoční třídenní (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velký pátek je připomínka dne, kdy byl Kristus umučen a zemřel na kříži. Bílá sobota, den pobytu Krista v hrobě, nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání.

Datum Velikonoc se odvozuje od Velikonoční neděle, která je první nedělí po prvním jarním úplňku. Prvním jarním dnem byl letos 20. březen a astronomický úplněk připadá na středu 8. dubna. Od data velikonoční neděle se odvozuje i termín dalších pohyblivých křesťanských svátků.

K Velikonocům řadíme i Velikonoční pondělí, které patří už světským oslavám částečně navazujícím na předkřesťanskou dobu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se