Zažijte pravý „sedmikvítkový den“ na příměstském táboře

Zažijte pravý „sedmikvítkový den“ na příměstském táboře

Sedmikvítkové tábory probíhají především v lese

Sluníčko se ještě schovává za mraky, ale několik dětí se už prohání po zahradě. Tedy – některé se prohánějí, jiné houpou, anebo si hrají na pískovišti.

Přijíždějí další děti, s pomocí rodičů nebo průvodců si ukládají do jurty své batůžky a ešusy, a už pádí přivítat se svými kamarády.
Je 9:00 hodin, a nový školkový den může začít.

Společně se všichni přivítáme v ranním kroužku naší písničkou, povíme si, jaký je den, čím je zajímavý, a jak ho strávíme. Pak přichází na řadu otázka a „mluvící předmět“. Ten koluje z ručky do ručky, a každý přispěje svou myšlenkou k tématu. Kdo nemá, co by řekl, předá mluvící předmět kamarádovi vedle sebe. Následuje rozcvička, při které se pěkně protáhneme, a pak už rychle batůžky na záda a hurá do třídy!

Moment.. do „třídy“?!?!?
Ano, do té nejúžasnější třídy, o které jen můžeme snít – do lesa!
Máme tu všechno, co k učení potřebujeme: zvířátka, rostliny, a těch barev, vůní a chutí!
Vidět živou srnku či veverku, ochutnat šťovík nebo sladkou malinu, utrhnout si fialku či sedmikrásku na maminčin chléb s marmeládou – to je jiné poznávání než z obrázků! V lese se učíme všemi smysly.

A pak – kde najdete vybavenější tělocvičnu? Tady máme hned dva v jednom: tělocvičnu i hřiště – kladiny, šplhadla, překážkovou dráhu, doskočiště…
Na každém kroku se učíme respektovat své okolí – zvířátka nerušíme a neubližujeme jim, protože jsme u nich doma na návštěvě – ani nám by se nelíbilo, aby nám návštěva u nás doma činila příkoří jakéhokoli druhu. Od starších kamarádů se učíme obratnosti, mladším pomáháme zvládnout všechny nástrahy. A když se nám něco nelíbí, stačí říct „Dost!“. Máme několik pravidel, která se musí respektovat, a toto je jedno z nich. Z počátečních vzájemných sympatií se rodí první velká přátelství. A naopak se učíme řešit neshody. I ty k životu patří.
A jedna z největších přidaných hodnot je, že jsme téměř celý den na čerstvém vzduchu, a to za každého počasí, čímž posilujeme imunitní systém. Čím více kyslíku, tím méně antibiotik!

Do školky se vracíme na oběd a odpočinek, předškoláci na předškolní přípravu, ale jakmile skončí, už si zase hrajeme na zahradě, dokud si pro nás nepřijedou rodiče. Před tím ještě zvládneme odpolední kroužek, kde si s pomocí „mluvícího předmětu“ zhodnotíme, co se nám dnes líbilo a nelíbilo a vysvětlíme si, jak to udělat příště.
A maminky a tatínkové, když vám vaše umouněné děti na otázku „Co jste dnes dělali?“ odpoví, že jedly hady, neděste se. Nejspíš půjde o pochoutku z mouky a vody, obalené v cukru se skořicí, omotané a opečené na klacku na ohni.

A protože jedno z nejkrásnějších období v lese nás právě čeká, nabízíme již osmým rokem spoustu dobrodružství v něm i v průběhu letních prázdnin na našich příměstských táborech. Jejich termíny jsou k dispozici ZDE
A pokud už plány na léto máte, můžete se podívat na to, jak jsme využili nečekané koronavirové prázdniny. Zveme Vás na náš Youtube kanál

Budeme se na vás těšit!

Nejlepší učebnou i tělocvičnou je příroda
V přírodě najdeme všechno, co k učení potřebujeme

Použitá foto: archiv autorky článku

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se