Černé skládky nás stojí statisíce

Černé skládky nás stojí statisíce

Loňská skládka pneumatik u silnice do Čisovic. Foto: archiv

Jedním z problémů, které nás v Mníšku trápí, jsou nelegální či tzv. černé skládky.

Definice černé skládky zní následovně: jedná se o místo, na němž ukládání odpadů není povoleno příslušnými orgány, není pro ukládání odpadů technicky vybaveno a osoba odpovědná za navezení odpadů na toto místo není známa a je obtížné, velmi často i vyloučené ji následně dohledat.
Z toho vyplývá, že černá skládka je veškerý odpad uložený mimo nádoby na odpad nebo na místo k tomu určené, např. lyže vedle kontejneru na tříděný odpad, stará lednice vynesená vedle bytového domu nebo televize před vrata sběrného dvora.
Jednou z mála možností, které město má, jsou kamery a fotopasti, které již několikrát k usvědčení viníka pomohly. Možná by pomohla i větší všímavost obyvatel.

I přes tato opatření a několik dobrovolnických brigád za účelem úklidu černých skládek město každoročně vynakládá na likvidaci nelegálních skládek nemálo peněz z rozpočtu města. V roce 2018 to bylo 55 tisíc, v roce 2019 72 tisíc a letos za období do června již přes 37 tisíc korun.

Kartony od nábytku či jiného velkoobjemového zboží mohou obyvatelé odvézt do sběrného dvora (nebyly by tak přeplněné kontejnery na papír), stejně jako i jiný odpad, který se nevejde do běžných kontejnerů.
Sběrný dvůr je otevřen od úterý do pátku v čase 8:00 – 12:00 a 14:00 – 17:00, v sobotu od 8:00 do 12:00.
Také si zde můžete objednat velkoobjemový kontejner na zeleň či jiný odpad.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se