Nad mníšeckou Sokolovnou se srazil autobus s motocyklem

Nad mníšeckou Sokolovnou se srazil autobus s motocyklem

K neštěstí došlo 5. července 1935. Foto: Archiv Muzea města Dobříše

V pátek 5. července 1935 došlo v Mníšku pod Brdy k vážné dopravní nehodě. Před osmou hodinou ranní narazil nad Sokolovnou motocyklista do autobusu, který přijížděl od Dobříše.

Autobus společnosti JAS (Jihočeské podniky pro automobilovou dopravu), řízený Václavem Holým z Prahy, jel na své pravidelné lince z Dobříše na pražský Smíchov.

Za viníka nehody byl označen řidič motocyklu Lubomír Kverka, číšník z Prahy, který se plně nevěnoval řízení, se svým spolujezdcem se za jízdy otáčeli, a tak vjeli do protisměru.

Podle očitého svědka nehody, obecního zřízence Hammerthala, byli oba motocyklisté vymrštěni a jejich motocykl se dostal pod pravé přední kolo autobusu. Nárazem došlo k roztržení  pneumatiky autobusu, který dostal smyk a narazil do dřevěného domku č. p. 49. Obyvatelé domku, Blahožovi, odnesli náraz naštěstí pouhým leknutím.
O poznání hůře dopadli viníci nehody. Kverka utrpěl zlomeninu nohy, těžkou pohmožděninu žaludku a krevní podlitinu. Jeho spolujezdec Kratochvíl měl přeraženou ruku.
V autobusu, ve kterém sedělo 20 lidí, byli vážněji zraněni dva cestující. Antonín Hron ze Lhoty u Krásné Hory měl přeražené prsty pravé ruky, řezné a tržné rány v obličeji. Václav Doubrava z Kamýku utrpěl těžký otřes mozku.

Za zmínku stojí, že Kverka vlastnil motocykl teprve třetí den a „Policejní papíry, potvrzující změnu majitele motocyklu a jeho nové evidenční číslo, byly doručeny na jeho adresu teprve dvě hodiny po neštěstí.“

Dřevěné stavení č. p. 49, které autobus pobořil, patřilo panu Blahožovi. Foto: Archiv Muzea města Dobříše
V autobusu cestovalo 20 osob. Foto: Archiv Muzea města Dobříše

O autohavárii informovaly následující den Národní listy ve své příloze Národ
Místo nehody na fotografii z 5.7. 1935. Foto: Archiv Muzea města Dobříše
Stejné místo, ale o 85 let později. Foto: autor článku
Červená šipka ukazuje na místo nehody

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se