Dnes slavíme Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva

Dnes slavíme Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva

Dne 17. listopadu 1989 si na 15 000 účastníků připomenulo na Albertově rovných 50 let od uzavření českých vysokých škol nacisty. Před patologickým ústavem, odkud byl v roce 1939 vypraven pohřební průvod s ostatky Jana Opletala. Foto: Jiří Kruliš a Michal Kalina. Zdroj: ČTK

Datum 17. LISTOPADu je v našich dějinách spojeno se dvěma významnými událostmi, které se odehrály v průběhu 20. století a dělí je od sebe rovných 50 let. Obě však mají jedno společného: jejich hlavními aktéry byli studenti českých vysokých škol.

17. listopad 1939
V noci na 17. listopad 1939 zavřeli němečtí okupanti všechny české vysoké školy na území Protektorátu Čechy a Morava. Devět studentských funkcionářů bylo bez soudu zastřeleno a 1 200 studentů bylo odvezeno do koncentračního tábora.
Byla to odveta okupačních orgánů na studentské demonstrace, které se odehrály při 21. výroční vzniku ČSR 28. října, a následný pohřeb medika Jana Opletala, který při nich byl smrtelně zraněn.
Zrušením českého vysokého školství sledovaly německé okupační síly jediný cíl: připravit český národ o možnost vychovávat svou vlastní inteligenci.
Na paměť těchto represí a jejich nevinných obětí byl roku 1941 v Londýně vyhlášen
17. listopad Mezinárodním dnem studentstva.

Třiadvacetiletý student medicíny Jan Opletal byl zasažen kulkou v Žitné ulici 28.10. O dva týdny později svému zranění podlehl. Jeho pohřeb 16.11. se stal tichou demonstrací proti německé okupaci. Foto: Wikipedia

17. listopad 1989
Večer 17. listopadu 1989 byla pokojná studentská manifestace u příležitosti Mezinárodního dne studenstva brutálně potlačena represivními složkami vládnoucího komunistického režimu. Několik tisíc účastníků průvodu bylo na pražské Národní třídě obklíčeno oddíly Veřejné bezpečnosti a přes 500 z nich bylo následně surově zbito.
Tento zákrok byl onou příslovečnou poslední kapkou, která radikalizovala společnost a zahájil tzv. sametovou revoluci. Během několika týdnů došlo k pádu komunistického režimu, který v naší zemi trval dlouhých 40 let. Jejím symbolickým završením byla volba Václava Havla, přední osobnosti disentu i sametové revoluce, prezidentem Československa dne 28. prosince 1989.

Na místě brutálního zásahu proti studentům byla umístěna pamětní deska, kterou její autor nazval Ruce. Je na ní osm rukou, z nichž některé mají prsty do vítězného Véčka, jiné jako otevřené dlaně evokují jedno z pronášených hesel obětí zásahu: „Máme holé ruce“. Foto: Wikipedia

17. listopad se v České republice slaví jako státní svátek od roku 2000.

 

17. listopad 2019 v Mníšku pod Brdy
Třicáté výročí pádu komunismu jsme si v našem městě připomněli setkáním u „sochy Svobody“ na náměstí, kde jsme ze zapálených svíček vytvořili symbolické srdce.

K „soše Svobody“ dorazilo v roce 2019 odhadem přes 300 lidí
Symbolické srdce s číslovkou 30
Na rozloženou plachtu mohli zájemci napsat vzkazy pro budoucí generace na téma: jak vnímám svobodu
Vzpomínkovou akci zakončily prezidentský projev Václaha Havla promítaný na kostelní zeď a státní hymna

17. listopad 2020 v Mníšku pod Brdy
Letošní oslavy proběhnou, vzhledem k vládou vyhlášenému nouzovému stavu a zákazu shromažďování, v ryze komorní atmosféře. Svíčku u mníšecké „sochy Svobody“ doporučujeme zapalovat individuálně v rámci rodinných skupinek.
Jako vzpomínka na 31. výročí se také letos, stejně jako v loňském roce, rozezní v 17:11 kostelní zvony po celé ČR.

Akci iniciovala, a jako první svíčku u pomníku zapálila radní Šárka Slavíková Klímová
„Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí“ (Václav Havel)

Použitá foto: autor článku (není-li uvedeno jinak)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se